Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Nya las prövas av uppsagd med artros

Unionen stämmer ett städföretag som sagt upp en medlem på grund av personliga skäl. Stämningen blir en av de första där nya versionen av lagen om anställningsskydd, las, prövas i Arbetsdomstolen.
Johanna Rovira Publicerad 24 januari 2023, kl 13:21
Skylt i grå metall med fastsatta pappersark som visar dagens förhandlingar i Arbetsdomstolen.
Medlemmen drabbades av artros - och sades upp på grund av problem med händerna. Nu prövas ärendet i Arbetsdomstolen. Foto: Claudio Bresciani / TT.

En Unionenmedlem, som för knappt ett år sedan anställdes som lokalvårdare av ett företag som sysslar med städning och kontorsservice, drabbades i höstas av inflammation i båda händerna med artros som följd. Hon sjukskrevs på heltid resten av året. Men i början av december blev hon uppsagd - just på grund av problemen med händerna.  

Enligt Unionens jurist Susanna Kjällström finns det inte sakliga skäl för uppsägningen och förbundet kräver att uppsägningen ska förklaras ogiltig och att medlemmen ska fortsätta få ut lön tills det är dags för huvudförhandling i Arbetsdomstolen.  Dessutom kräver förbundet ett allmänt skadestånd på 135 000 kronor.

  Det är första gången vi stämmer för brott mot las sedan nya bestämmelsen trädde i kraft, men det innebär ingen skillnad mot tidigare i hur vi jobbar. Skadeståndet är högre enligt den nya bestämmelsen, säger Susanna Kjällström.

Lokalvårdare är vanligtvis medlemmar i andra fackförbund än Unionen, men att medlemmen är felorganiserad påverkar inte tvisten: 

  Vi företräder alla medlemmar om vi bedömer att det finns en rimlig chans till framgång, säger Susanna Kjällström.

Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.