Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Minskat fackligt inflytande för Sifanställda

Inför kongressen i november presenterar Sif ett förslag som innebär att de anställda inte längre ska få ha rösträtt i förbunds- och avdelningsstyrelsen. <br />
Publicerad
- Det är en upprätning av stadgarna. Det finns motsägelser som det är nu, säger Sixten Frixon, förbundssekreterare.
I dag finns två personalrepresentanter i förbundsstyrelsen och i avdelningsstyrelserna. De har rösträtt i frågor som inte gäller förbundets mål och inriktning samt anställningsvillkor. Men den rätten föreslås nu försvinna. I stället ska personalens ombud kallas till mötena. De ska ha möjlighet att föreslå och yttra sig om saker, samt få sin särskilda mening förd till protokollet. Men några ledamöter kommer de inte att vara.
- Vi gillar inte de signaler som skickas ut med det här förslaget. Sif äger frågan själv, vi kan göra som vi vill. Men det var en enig förbundsstyrelse som lade förslaget, säger Ann-Helen Westrup, som företräder Sifklubben på förbundskansliet i förbundsstyrelsen.
Enligt Sixten Frixon har det varit svårt att avgöra vilka frågor som rör förbundets mål och inriktning, och vilka som inte gör det. Dessutom finns det en paragraf i stadgarna som slår fast att anställda inte får ha förtroendeuppdrag överstigande klubb- och representantskapsnivå.
- Vi som anställda har ett stort inflytande över verksamheten ändå. En styrelses främsta uppgift rör strategiska frågor. Det är väldigt sällan operativa frågor numera, säger han.
Men enligt C-G Hjort, som också representerar de anställda i förbundsstyrelsen, finns det inga stadgar som krockar.
- Man har bestämt sig för att ändra det här av skäl som vi inte anser håller. Vi tolkar det helt och hållet som en fackpolitisk fråga. Vi borde föregå med gott exempel som förbund. Nu går vi åt helt fel håll.
Det är upp till kongressen att besluta om personalrepresentanternas framtid.
- Det beror på hur pass uppmärksamma kongressombuden är. I så fall borde de komma fram till att Sif inte har en rak linje i facklig politisk verksamhet, säger C-G Hjort.
Han får medhåll av Pär Nilsson, tidigare klubbordförande på Segerström i Bengtsfors och belönad med Sifs pris för visat civilkurage.
- Om man utgår ifrån vad man går ut med i förbundet, och kräver att vi som förtroendevalda ska vara med i bolagsstyrelser och bevaka våra intressen är det här mycket underligt. Det är konstigt att vi som facklig organisation kastar ut våra personalrepresentanter, det rimmar illa med våra ideal.
Fotnot: Personalrepresentanter i en bolagsstyrelse har rösträtt. I fackförbundens styrelser varierar villkoren.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.