Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Få miljöombyte på jobbet - utan att säga upp dig

Känns semestern avlägsen och står jobbet dig redan upp i halsen? Att säga upp sig kan vara vanskligt nu i lågkonjunktur, men det finns sätt att pausa jobbet för att testa annat.
Johanna Rovira Publicerad 19 september 2024, kl 06:01
Semestern känns avlägsen och jobbet tröttar ut dig? Testa tjänstledighet för att förverkliga drömmar. Studera, starta eget eller prova ett nytt yrke med stöd från studieledighetslagen eller regler om att starta egen verksamhet – utan att behöva säga upp dig direkt.
Känner du för ett miljöombyte men tvekar att säga upp dig under lågkonjunktur? Tjänstledighet för studier eller att prova på nytt jobb kan vara lösningen. Utforska alternativ som studieledighetslagen eller möjligheten att starta eget – och håll kvar tryggheten i ditt nuvarande jobb. Foto: Colourbox.

Hösten är lång och mörk, med ynkligt få röda dagar fram till julledigheten. Flertalet av oss har nog, hur bra vi än trivs på våra nuvarande jobb, drömt om ett rejält miljöombyte. Kanske fantiserar du om att bli självförsörjande, vandra kors och tvärs över Yttre Hebriderna, öppna skräckkabinett eller bli en berömd fantasyförfattare. 

Att säga upp sig kan verka som en idé i det läget, men det kan också visa sig vara ett fatalt misstag när brunmögel drabbar din potatisodling, kunderna vägrar köpa dina voodoodockor och förlagen ratar ditt manus. 

Jobbyte

En betydligt bättre idé är att gnaga lite på kakan och ändå ha den kvar. Alltså att i stället för att säga upp sig ta tjänstledigt för att testa annat. Många företag har insett att det är kompetensutvecklande att prova på annat jobb och har därför generösa regler som ger anställda rätt att provköra andra arbetsgivare, kanske i förhoppningen att de tjänstlediga återvänder med ny kunskap och fulla av energi. 

Workation

Andra företag går ännu längre och låter sina anställda ägna sig åt workation – alltså att jobba på distans från betydligt mer spännande breddgrader. Tidigare var det bara en och annan hög chef förunnat att kunna sila tropisk sand mellan tårna samtidigt som hen höll möten på distans, men pandemin visade att vi är kapabla att jobba lika bra, eller bättre, bortom kontoret. 

Finns inga regler ledighet för att prova annat jobb eller workation på just ditt företag så skriv en motion  till din klubb eller förbundet, och håll tummarna för att arbetsgivaren ser fördelarna med nöjda och glada anställda. 

Skulle inte det hjälpa har du några fiffiga lagar att dra fram ur skjortärmarna.  

Studieledighetslagen 

Är det just Fantasyförfattare du suktar efter att bli har du tur eftersom det finns just en kurs som heter Att skriva Fantasyroman på Linnúniversitet. Studiesledighetslagen ger dig rätt att ta ledigt för i princip vilka studier som helst, i den omfattning du vill. I vissa fall, och om du har lyckan på din sida, kan du till och med få betalt för att studera.   Dock tveksamt om CSN beviljar stöd när det gäller just kursen Att skriva Fantasyroman, men det finns ju ett otal andra kurser att välja bland. Om du väljer en kurs på distans kan du dessutom studera den från Yttre Hebriderna eller vilken ort du föredrar. 

Lämna in din ansökan om studieledighet sex månader i förväg, för att vara på den säkra sidan. Skriv: 

Under förutsättning att jag kommer in på min utbildning ansöker jag härmed om studieledighet. 

 

Lag om ledigt för att starta eget  

Har du varit anställd i minst ett halvår eller tolv månader sammanlagt under de senaste två åren, kan du få tjänstledig i upp till ett halvår för att testa om skräckkabinettet är en lika lukrativ affärsidé som du tänkt dig eller om du kan försörja dig som egenföretagande pärldykare på Maldiverna. 

Undantaget är om du redan jobbar på ett skräckkabinett – den verksamhet du tänkt bedriva får nämligen inte konkurrera med din arbetsgivares. Din ledighet får heller inte innebära väsentlig olägenhet för ditt jobb. Anmäl din ledighet minst tre månader i förväg. 

 

Andra lagar

Handlar din alternativa jobbfantasi om stenhård disciplin, fysiska prövningar eller möjligen världsherravälde?  Då har du tur. Du har rätt att vara ledig från din ordinarie arbetsgivare för att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret eller göra FN-tjänst. Du behöver informera din arbetsgivare så snart som möjligt och har rätt att återgå i din ordinarie tjänst i förtid om det behövs. 

Drömmer du enbart om världsherravälde alternativt att göra kommunen, regionen, landet eller Europa till en bättre plats kan det vara bra att känna till att du har rätt att vara ledig så mycket det behövs för politiska uppdrag. 

Om du har varit sjukskriven, kan du ha rätt att prova ett nytt arbete som en del av din rehabilitering, enligt lagen om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete. 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Nya las: Unionen förlorar i AD

Vad krävs för att en arbetsgivare ska ha rätt säga upp en medarbetare som underpresterat? Det har Arbetsdomstolen nu klargjort i en ny dom. Det är första gången en domstol prövar de nya las-reglerna om uppsägning på grund av personliga skäl.
Ola Rennstam Publicerad 9 oktober 2024, kl 11:29
Nya Las tog upp i Arbetsdomstolen.
Arbetsdomstolen har nu avgjort vad som krävs för att en arbetsgivare ska kunna säga upp medarbetare på grund av underprestation. Foto: Ola Rennstam.

Fallet gäller en säljare på ett telemarketingbolag i Mellansverige. Våren 2023 blev han uppsagd från sin tjänst på grund av personliga skäl eftersom arbetsgivaren menade att han underpresterat.  Enligt mannens anställningsavtal skulle han göra 250 uppringningsförsök per dag men det gjorde inte säljaren och efter ett antal varningar sades han upp. Unionen ansåg att kraven var orimliga och att medlemmen inte erbjudits tillräckligt stöd och valde att stämma företaget för brott mot lagen om anställningsskydd, las.

Nu har Arbetsdomstolen avgjort tvisten. I sin dom, som meddelades under onsdagen, går domstolen helt på arbetsgivarens linje och slår fast att det fanns sakliga skäl för uppsägning. Vidare konstaterar domstolen att Unionen inte har fört fram några ”beaktansvärda skäl" till varför säljaren vägrat att följa ledningens uppmaningar om att ringa säljsamtalen som angavs i hans anställningsavtal.

AD:s första dom om nya las-reglerna

Domen i AD är den första som prövar de nya uppsägningsreglerna i det så kallade huvudavtalet, som kom till i den nya las-överenskommelsen 2022. Huvudavtalet är det avtal mellan arbetsmarknadens parter som bland annat reglerar vad som ska gälla vid uppsägningar. Avgörandet i AD förväntas få stor betydelse för hur liknande fall ska tolkas framöver.

De nya reglerna i las ger arbetsgivare större makt än tidigare när det gäller uppsägningar på grund av personliga skäl.  Enligt tidigare praxis krävdes att prestationen väsentligt understigit det man kunde förvänta sig. I de nya reglerna är kraven inte alls lika högt ställda krav på vad som räknas som misskötsamhet. 

Mia Fransson, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega som företrätt företaget, är nöjd med att domen tar avstamp i de nya reglerna.

Mia Fransson

– Det är glädjande att Arbetsdomstolen är tydlig med att det är huvudavtalet som tillämpas och att man går på de nya skrivningar som finns där, säger hon.

Mia Fransson menar att ambitionen med de nya reglerna var att det skulle ske en förändring och att kraven nu har sänkts. 

– Det är helt andra värderingar som görs, det finns exempelvis inga krav på att det måste finnas en allmän ovilja från den enskilde att följa de instruktioner man får. 

Kommer domen att få betydelse för kommande tvister – även utanför domstol?
– När det sker en så stor förändring brukar det genomsyra tillämpningen i övrigt på arbetsmarknaden. Jag tror att det här sätter ljuset på att det skett en förändring och att man blir mer varse att det är ett helt nytt sätt att bedöma sakliga skäl.

Kommer  AD:s dom att förändra något jämfört med tidigare praxis?
– Det är sannolikt, det var också ambitionen med huvudavtalet.
 

Unionen: Vi är besvikna

Unionens linje har varit att arbetsgivaren instruktioner har varit otydliga och inte möjliga att uppfylla. Chefsjurist Malin Wulkan är besviken över AD:s avgörande och att medlemmen inte fick rätt i sak. 

Malin Wulkan
Malin Wulkan.

– Vi hade bra argument och god bevisning. Men AD har gjort en annan värdering och det får man acceptera. AD:s avgörande är tydligt och det välkomnar vi, säger hon.

Malin Wulkan tycker trots nederlaget att det är positivt att den nya domen är tydlig kring arbetsgivarens ansvar.
– Det är viktigt att det framkommer att arbetsgivare är skyldiga att stötta den medarbetare som har problem att klara arbetsuppgifterna, ska tilldela en varning och ge individen tid att rätta sig.

Vilken betydelse kommer den här domen att få framöver?

– Den blir ett prejudikat. Nästa gång det uppstår en förhandling som rör ordervägran kommer man titta om det finns vägledande domar och då finns det här avgörandet. Men vid tvister som rör personliga skäl är det i hög utsträckning omständigheterna i det enskilda fallet som avgör.

Enligt Arbetsdomstolens dom ska Unionen nu betala bolagets rättegångskostnader på närmare 390 000 kronor.

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd, las, skyddar arbetstagare som blir uppsagda eller avskedade.  Den innehåller regler om olika anställningsformer och om uppsägning.
Vissa delar av las är tvingande och de går inte att ändra genom avtal. Andra delar kan kompletteras och ersättas med kollektivavtal, till exempel när det gäller uppsägningstider och turordningsregler. 
Källa: Unionen