Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Migrän ledde till uppsägning

Sif stämmer ett företag sedan en medlem sagts upp för att hon var sjuk för ofta. Migrän är ett funktionshinder, anser Sif.<br />
Publicerad
Redan när Maja Bergsten anställdes som bilrekonditionerare på företaget, som har fyra anställda, för snart tre år sedan meddelade hon att hon led av migrän. Det uppfattades inte som något problem från arbetsgivaren. Då.
- Jag har varit lika mycket sjuk hela tiden, runt fyra dagar i månaden. Jag tror att det var när jag började säga ifrån som det blev tjurigt, säger hon.
Trots sjukdomen blev Maja Bergstens arbetsbelastning större och större. När chefen var borta var det hon som hade ansvaret för att allt fungerade. Hon fick allt oftare låsa och larma vid dagens slut. Personalomsättningen var hög, under de två och ett halvt år som Maja Bergsten jobbade på företaget hann 17 personer komma och gå. Det ledde till att hon var den som fick lära upp de nya och avsluta deras jobb om de inte klarade det själva.
Samtidigt kompenserade hon sina dagar av sjukfrånvaro med mycket övertid.
- Jag ställde upp jättemycket. När man gjorde det stod man på god fot med chefen.
Men när det blev för mycket sade hon ifrån. Migrän utlöses av stress, vilket gjorde att hon mådde sämre.
- När chefen slutade fråga mig om vad jag tyckte om de andra anställda förstod jag att det var mig de pratade om i stället. Jag hörde det också. Det var absolut inget kul.
Den 3 mars kallades hon in till chefen och fick ta emot en muntlig uppsägning. Som skäl angavs sjukdomen.
- Det var i slutändan det. Hon hade fått sina chanser att gå till läkare och så vidare. Det är en liten firma, vi har inte plats för att folk är borta hela tiden, säger chefen och ägaren Allan Fromm.
- Om de tolkar det som att jag gjorde fel, så fine. Jag är inte skolad i det.
Maja kontaktade omgående Sif Stockholm som kunde tala om att man inte kan säga upp någon på grund av sjukdom.
Ombudsmannen träffade chefen, som till en början medgav att han felat och lovade Maja nio månadslöner. Men pengarna dök aldrig upp. Nu stämmer Sif företaget i Stockholms tingsrätt för brott mot lagen om anställningsskydd och lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av funktionshinder.
- Jag påstår att migrän är att betrakta som ett funktionshinder, säger Sifs jurist Nina Johansson.
Enligt Nationalencyklopedin är migrän ett "godartat tillstånd som dock ofta innebär att betydande handikapp".
Förbundet kräver att Maja Bergsten får 300 000 i skadestånd samt ersättning för förlorad inkomst.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.