Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Man måste kunna visa chefen vad man har på skärmen"

Många företag anser att privatsurfande inte är tillåtet. Möjligtvis i undantagsfall och om det inte stör arbetet. Sifklubbarna håller med.
Publicerad
Surfande på arbetstid är inget som företagen uppmuntrar men det krävs en hel del för att bli uppsagd. Ingen av de tillfrågade Sifklubbarna på företagen har varit med om att en anställd har blivit uppsagd för att ha använt Internet för privat bruk, däremot har varningar utdelats.
- Ericsson är rätt snälla, de har en vid tolkning av policyn. Om uppsägning skulle ske följer företaget arbetsrättens regler, säger Karin Åberg, andre vice ordförande i Sifs koncernfack.
Ericsson har en Internetpolicy som Sif har varit med och tagit fram. Skäl till uppsägning kan vara om de anställda är inne och surfar på sidor som exempelvis barnporr. Annars är det tillåtet att använda Internet för privat bruk i begränsad skala.
- Har man inget uppdrag är det okej. Det handlar om att kunna förkovra sig, säger Ove Strömberg, ordförande i Sifs koncernfacket på WM-data.
Grundsynen är att man ska jobba och inte använda nätet för privat bruk. Om det finns någon skriftlig policy vet inte Ove Strömberg men på internwebben har de anställda blivit informerade om att privat surfande inte ska förekomma.
- Det privata får inte inkräkta på arbetet men så länge det inte stör verksamheten är det okej, men det ingår inte i kärnverksamheten att surfa på porrsajter så att säga, säger Sifs klubbordförande Christer Nilsson på Tieto Enator i Lund.
Företaget har gått ut med information till sina anställda via e-post om vad som anses vara okej sidor att vara inne på. Någon skriftlig policy kan inte Christer Nilsson hitta och han anser att de anställda också kan skaffa sig information som de behöver i jobbet via Internet.
- Om det är något omoraliskt ska en varning delas ut och om det är något olagligt står vi inte bakom det. Sifklubben försvarar inte någon som håller på med barnporr, säger Erik Geijer Sifordförande på Ericsson Micro Components AB.
När det gäller privata ärenden tycker han att man måste ha en moralisk balans i det man gör. Om de anställda använder Internet privat någon enstaka gång gör inget och att man sköter sitt jobb är förutsättningen.
- Man måste fråga sig om man kan visa chefen det man har på skärmen. Kan man inte det, vet man förmodligen att det är fel.
Det finns ingen skriven policy men företaget gör regelbundna loggningar. Två varningar har delats ut men enligt datafolket går det inte säkert att bevisa att det är en viss person som har tagit upp sidan. Det måste finnas andra bevis. Som att en anställd har sparat ner information på hårddisken eller att någon har visat en annan anställd något på sin skärm.

ANNIKA SUHAJEK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.