Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Mammalediga sades upp

Pernilla Beiving var hemma med sitt tredje barn när hon sades upp. Hennes kompetens ansågs otillräcklig. I stället behöll företaget vikarien.
Publicerad
Tre av nio uppsagda på Stacke Hydraulik i Skillingaryd var mammalediga när de fick beskedet. Pernilla Beiving var en av dem:
- Vd sade att min tjänst hade förändrats medan jag var borta, och att det bara är min vikarie som platsar. Jag fick veta redan när jag talade om att jag skulle vara mammaledig att jag inte hade någon framtidspotential i företaget.
Pernillas tjänst i logistikgruppen, en enhet på fyra anställda som har hand om beredning, inköp, planering och kalkylering, utannonserades som en fast tjänst. Ändå var hon säker på fortsatt anställning efter mammaledigheten.
- Jag har högre företagsekonomisk utbildning, så jag trodde att det kunde bli något på den ekonomiska sidan, speciellt eftersom vår löneadministratör har fått deltidspension.
Uppsägningarna av de mammalediga kvinnorna innebar i samtliga fall undantag från turordningen. Tillsammans har de diskuterat att driva saken vidare till JämO. Men Pernilla tvekar. Hon vill inte ställa till det för sambon som fortfarande jobbar kvar i företaget.
- Ombudsmannen sade att han inte kunde göra något. Vd var beredd att ta tvisten i AD om jag inte gick med på en uppgörelse med sex månaders lön.
Pernilla och de andra mammalediga sades upp på grund av arbetsbrist. Undantagen från turordningen gjordes med hänvisning till kompetensbrist, helt enligt lagen om anställningsskydd. Pernillas ersättare var civilingenjör och ansågs mer värd att satsa på. Urban Stacke, vd, är bestämd när han säger att mammaledigheten inte har något att göra med uppsägningarna.
- Det har inget samband alls. Det vore ju helt befängt. Det är tråkigt att det har tonats i den riktningen. Någon tyckte att det var ett köttben att bita i. Jag har inget alls emot att folk skaffar barn. Tvärtom, det är bra. Vi var tvungna att se över vilken kompetens vi behövde efter den tråkiga neddragningen, och då blev det så här.
Med fackets hjälp fick Pernilla Beiving en uppgörelse som innebär full lön i sex arbetsfria månader.
- Jag har gått med på uppgörelsen. Den var bättre än vad de andra fick som bara fick två månaders uppsägningslön. Nu får jag försöka ge mig på något annat. Jag ska studera i höst, vi får se vad det blir.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.