Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ledarnas konfliktvarsel retar

På tisdagen varslade fackförbundet Ledarna om övertids- och nyanställningsblockad på Öresundsbro Konsortiet. Anledningen är att man vill teckna ett eget avtal för de tio medlemmarna. Men varslet väcker stor irritation.<br />
Publicerad
HTF, som är det förbund som har kollektivavtal med företaget, tar starkt avstånd från konflikten. Enligt HTF:s ordförande Holger Eriksson följer inte Ledarna de spelregler som finns på svensk arbetsmarknad.
- Det finns ett regelverk inom TCO som säger att man har förbundit sig att inte slå sig till ett kollektivavtal där ett annat förbund redan har tecknat ett. Det skrev Ledarna under när de fortfarande var medlemmar i TCO, det är underförstått att det fortfarande gäller.
Enligt Thomas Eriksson, förhandlingschef på Ledarna, har man försökt få till ett kollektivavtal i fyra år.
- Våra medlemmar vill naturligtvis företräda sig själva. De vill inte att underställd personal ska företräda dem.
Blockaden träder i kraft den 9 juli om man inte kommer överens innan dess. Men även om Öresundsbrokonsortiet skulle teckna ett kollektivavtal med Ledarna kan HTF, i egenskap av första avtalspartner, kräva att det egna avtalet är det som ska gälla.
- Vad har då konflikten lett till? Ingenting. Bara en massa krångel. Det är en dum konflikt i min mening, säger Örjan Lenárd, förbundsdirektör på Almega tjänsteföretagen.
Han menar också att Ledarnas nyanställningsblockad kan leda till att Öresundsbro Konsortiet rekryterar andra förbunds medlemmar.
En annan sak som irriterar Lenárd är att Ledarna kräver avtal för medlemmar som nyligen gått över från HTF.
- De kan rimligen inte tas ut i en konflikt under avtalsperioden. Skulle det vara möjligt kan vi lika gärna lägga ned det svenska kollektivavtalssystemet. Här har Ledarna fullständigt skitit i de spelregler som finns. Det blir en sådan absurd situation.
Holger Eriksson bekräftar att det finns fyra medlemmar som gått över till Ledarna.
Tyder det inte på missnöje med ert förbund?
- Jag har inte hört talas om att det finns något missnöje. Ledarna ägnar sig åt aktivt och aggressivt rekryteringsarbete, vilket har lett till att några medlemmar har valt att gå över dit.
Enligt honom kommer HTF förmodligen begära att frågan tas upp i PTK.
- Ledarna försöker vidga sitt avtalsområde på vår bekostnad. Tidigare fanns det bara tre organisationer som betedde sig så, och det är Syndikalisterna, hamnarbetarna och utbrytarna bland lokförarna. Till den församlingen har nu Ledarna sällat sig.
Sedan PTK:s stadgar ändrades i december förra året har kartellen inte mandat att ge sig in i sakfrågor som rör medlemsförbundens interna stridigheter. Däremot tillhandahåller man en konfliktlösningsmodell. Skulle parterna trots det inte enas kan PTK gripa in.
- Vi kan gå in om någon part begär det, och utdöma skiljedom. Skulle man inte följa det kan vi gå in och se om det är ett brott mot PTK:s stadgar, vilket i slutändan leder till uteslutning, säger PTK:s ordförande Mari-Ann Krantz.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.