Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Lag mot åldersdiskriminering tidigast 2008

Tidigast nästa år kan en svensk lag mot åldersdiskriminering i arbetslivet införas. Det trots att politikerna nu haft sex år på sig att uppfylla EU-kravet.<br />
Publicerad
- Om ett land inte införlivar ett EU-direktiv i den egna lagstiftningen i tid, brukar EU-kommissionen låta det bero, om man förstår varför, säger Göran Lindqvist, kansliråd på Integrations- och jämställdhetsdepartementet.
Enligt ett EU-direktiv från 2000 om likabehandling, skulle alla medlemsstater ha infört en lag mot diskriminering på grund av ålder, sexuell läggning, religion, övertygelse och funktionshinder senast i december 2003.
Sverige, som redan har lagar mot diskriminering på alla områden förutom ålder, fick uppskov i tre år, varför en lag mot åldersdiskriminering skulle ha varit införd i december 2006.
Men så blev det inte.
Efter flera års utredande skickade diskrimineringskommittén ut sitt slutbetänkande till remissinstanserna först i våras.
Förslaget och remissvaren behandlas nu inom departementet och enligt planerna ska ett lagförslag läggas fram i höst. I bästa fall kan en lag mot åldersdiskriminering träda i kraft under nästa år.
Frågan är varför EU-kommissionen inte ser till att EG-direktiv efterlevs inom den tid som bestämts.
- Det som brukar hända är att kommissionen begär information om hur man ligger till och att man får svara på det. Sedan brukar de värdera vilka åtgärder man ska vidta och kanske komma överens om nya tidsplaner sedan man haft fler kontakter, säger Cafer Uzunel, kansliråd på Integrations- och jämställdhetsdepartementet.
- Om man anser att ett land gjort sig skyldigt till något allvarligt kan man stämma ett land inför EG-domstolen och begära att ett skadestånd döms ut. Men sådana här förseningar är inte ovanliga.
Kan en person som anser sig blivit utsatt för åldersdiskriminering sedan lagen borde ha införts vända sig till EG-domstolen?
- Som jag ser det finns inget som hindrar att man själv driver saken, men då först i nationella domstolar. Men när det gäller åldersdiskriminering finns ingen ombudsman, som JämO eller HomO, som kan driva saken åt en och då får man göra det själv, på egen bekostnad. Om man inte är medlem i ett fackförbund som beslutar driva saken, säger Cafer Uzunel.
Enligt diskrimineringskommitténs förslag ska alla lagar mot diskriminering slås ihop till en lag, där diskriminering på grund av ålder och könsidentitet också förbjuds. De ombudsmän som finns i dag slås ihop till en myndighet.
Regeringen har sagt att den tänker agera i linje med vad kommittén föreslår.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.