Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick ingen dator att jobba med - sades upp

Arbetsgivaren ansåg att mannen presterade för lite och sade upp honom. Själv hävdar medlemmen att han inte kunnat utföra sina arbetsuppgifter eftersom han saknat både dator och telefon. Nu stämmer Unionen dataföretaget på sammanlagt 120 000 kronor.
Lina Björk Publicerad 25 november 2014, kl 11:12
Mark Lennihan/AP/TT
När han inte fått några arbetsredskap och sedan uppmanats att ta semester fanns inte så mycket att rapportera efter sommaren. Då sades han upp på grund av för låg prestation. Mark Lennihan/AP/TT

Mannen anställdes som sales manager på våren 2013, men lånades snabbt ut till ett annat bolag som hade sin verksamhet i Storbritannien. Under sina två första månader fick han ingen jobbmobil eller dator, eller tillgång till bolagets interna system. Därför kom han inte igång fullt ut med sina arbetsuppgifter förrän i juni. Början av sommaren var dock väldigt lugn. Chefen sa därför att han kunde ta semester, vilket han gjorde.

Väl tillbaka blev medlemmen kallad till ett möte där han ombads redogöra för hur arbetet gått under sommaren. Eftersom han varken haft tillgång till arbetsredskap under våren och sedan tagit semester när han uppmanades till det hade han inte mycket att berätta, vilket chefen såg som mycket allvarligt och bad honom att säga upp sig själv.

Medlemmen hade inte fått någon kritik för sitt arbete och sade därför nej. Han fick då nya arbetsuppgifter och uppmanades att söka andra tjänster inom bolaget. När han erbjöds en annan tjänst med kraftig lönesänkning tvingades han att tacka ja, eftersom han skulle sägas upp på grund av arbetsbrist om han tackade nej. Arbetet flöt på bra, men före sommaren var det dags igen. Bolaget ville nu säga upp honom på grund av personliga skäl.

Man har dock varken försökt omplacera medlemmen eller gett honom chans att bättra sig. Unionen stämmer därför bolaget och begär 120 000 kronor i skadestånd.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.