Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Kreativitet på jobbet kräver mod

Det finns risk att anställda lägger band på sin kreativitet när chefer och kollegor dissar dåliga idéer. Det visar studier gjorda vid Karlstads universitet.
Johanna Rovira Publicerad
Papperskorg med hopskrynklade papper.
Att konstant dissa dåliga idéer är ett säkert sätt att hämma kreativiteten. Foto: Colourbox

Att klanka ner på någons idéer eller att strunta i dem är det säkraste sättet att förhindra kreativititen på arbetsplatsen. Vid olika experiment på Karlstads universitet fick deltagarna spåna idéer, både individuellt och i grupp. Vid idéspånadet upptäckte forskaren Nina Svensson att vissa deltagare höll tillbaka sina idéer.

– De var rädda för att svara fel, även om det inte fanns något rätt och fel. Egentligen är det många som är kreativa, men alla vågar inte berätta om sina idéer av rädsla för vad andra kan tycka om dem, säger Nina Svensson, doktor i psykologi.

Nyckeln om man nu faktiskt vill ha en kreativ organisation, är enligt Nina Svensson att skapa ett öppet klimat där även de dåliga eller galna idéerna välkomnas.

– Vill man ha kreativitet ska man uppmuntra risktagande. Men då måste man också vara beredd på misslyckande och acceptera misstag.

– Ur mitt perspektiv kan man alltid bygga vidare på en galen idé.

Hennes forskning visar också att det inte bara är rädsla för kritik som lägger lock på kreativiteten utan även gruppdynamiken. Deltagarna i grupp hade en tendens att släcka ner idéer som enligt Nina Svensson hade gått utmärkt att bygga vidare på. Statistiskt kom grupperna på fler idéer än individerna - gruppen kom dock sällan fram till någon slutlig plan där alla var överens.

– Det finns också risker när grupperna blir för homogena. Kreativitet är per definition något ovanligt och tänker alla åt samma håll uppstår inget nytt. Över lag fattas det alltid sämre beslut när alla tänker likadant och trycker ner oliktänkande, säger Nina Svensson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.