Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Framtidens kollega varnar för stillasittande

Brittiska experter och har skapat en varnagel, framtagen för att få kontorsråttor att höja blicken från datorn, göra pausgympa och använda hissknappen på skrivbordet. För vem har lust att se ut som Emma om 20 år?
Johanna Rovira Publicerad 11 november 2019, kl 17:10
Fellowes
Emma lider bland annat av gamnacke, åderbråck och rödsprängda ögon. Fellowes

Emma har inte bara extrem gamnacke, hon har också håriga näsborrar, åderbråck, ludna öron, rödsprängda ögon och blekfet hy. Hon är inte någon kvarglömd halloweendocka, men väl ett skräckexempel som visar hur de av oss som har stillasittande jobb, kommer att se ut om vi fortsätter ignorera ergonomernas rekommendationer.

Läs mer: Ge dig tre uppmjukande minuter så här

Emma, som har stålskelett, glasfiberkropp och äkta hår på huvudet, i ögonbrynen och ögonfransarna, kommer nu att åka på turné runt Europa och visas upp som varnande exempel av det kontorsmöbelföretag som ligger bakom hennes tillblivelse.

– Hon har blivit så populär att de funderar på att göra en till för att kunna visa upp henne på så många event som möjligt, säger Tamasin Rhymes, produktionsledare på Helix3d, det företag som skapat Emma.


Bild: Fellowes

Samtidigt med Emma presenteras rapporten Framtidens kollega som bland annat hävdar att stillasittande numera är den fjärde högsta dödsorsaken i världen. Tyska kontorsarbetare tillbringar över 80 procent av sin arbetstid framför datorn, medan en tredjedel av de brittiska skrivbordsarbetarna aldrig reser sig från sin arbetsplats när de väl kommit till jobbet.  

Med den nya digitala och stillasittande arbetsmiljön följer en lång rad sjukdomar och besvär, framför allt i rygg och mage. Till dessa besvär räknas också högt blodtryck, viktuppgång, torra och rödsprängda ögon, svullna hand- och fotleder, dålig hy, svullna bihålor och stresseksem. I framtiden är det inte otänkbart att den dåliga luften på kontoret gör att vi, liksom Emma, också får hårigare öron och näsborrar, enligt rapportförfattarna.  

Läs mer: Kontorlivets nya sjukdomar

Johanna Rovira
[email protected]