Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Utlandsfödda anställda ökar framgången i företagen

Utlandsfödda är en resurs för företag som vill bli framgångsrika och slå sig fram på den internationella marknaden. Det visar en ny forskningsstudie som tittat närmare på sambanden mellan handel och migration.
Johanna Rovira Publicerad

En majoritet av de svenska företagen handlar inte med omvärlden, trots att handelshindren är historiskt låga. Men de bolag som trots allt vågar sig på att exportera är mer framgångsrika och står för en oproportionellt stor del av svenskt näringsliv. Det hävdar Andreas Hatzigeorgiou, en i den forskningsduo som grottat ner sig i en ansenlig mängd detaljerad data för att ta reda på bland annat vad som ligger bakom framgångarna hos exportföretagen.

- Det finns sedan tidigare ett tydligt samband mellan länder varifrån många av våra utlandsfödda kommer och handeln med dessa länder, men tidigare har man inte kunnat tolka resultaten bortom allt rimligt tvivel, säger Andreas Hatzigeorgiou,

som tillsammans med Magnus Lodefalk räknat ut att om andelen utlandsfödda i ett företag ökar med en procentenhet ökar exporten i företaget med i genomsnitt nio procent.

Anställda födda i andra länder har ofta fingertoppskänsla för just sådant som tycks hindra svenska företag från att handla med andra länder. De kan språket, affärskulturen och har kontakter och nätverk i det landet de kommer ifrån, men enligt forskarna tyder resultatet på att handeln också ökar till länder i samma region som den anställde kommer ifrån – en anställd peruan kan till exempel leda till ökad handel med Chile.

Om det spelar någon roll om peruanen anställd som montör eller marknadschef vet man ännu inte.

- Jag tror absolut att inflytande är jätteviktigt och vi har beställt ny data där vi också kan ta hänsyn till vilken roll man har i företaget, säger Magnus Lodefalk.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.