Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Stöldräd för schystare arbetsmarknad

Närmare 200 platsannonser från olika företag stals på måndagen av en ny jobbportal. Syftet med kuppen är att hitta jobb till dem på arbetsmarknaden som har fel kön, fel namn och fel ålder för att få arbete på vanligt sätt.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Den nya jobbsökningstjänsten Platsonline öppnade i måndags Colourbox

- Vill man få till en förändring måste man vara lite rebellisk, säger Rickard Linetti, en av grundarna till den nya jobbsökningstjänsten Platsonline som öppnade på måndagen efter en stöldräd hos företag som söker folk.

- Vi vill skapa en rättvisare jobbmarknad där namn, ålder och kön inte ska vara avgörande utan där man utgår från erfarenhet, kompetens och personliga egenskaper.

Att stjäla platsannonser är visserligen inte tillåtet, men Rickard Linetti tvivlar på att han och hans kollegor kommer att behöva skaka galler för sitt tilltag. Jobbportalen kommer att kontakta alla offer och berätta vad som skett och varför, samt göra avbön med förhoppningen om att arbetsgivarna tycker att idén är så pass bra att de återkommer med fler platsannonser.

- Vi tar givetvis bort annonserna om företagen vill, men vi är väldigt optimistiska om att fler arbetsgivare ska vilja ansluta sig. Vi har ambitionen att bli väldigt stora, säger Rickard Linetti.

Arbetsgivarna får annonsera gratis och de arbetssökande får göra en snabbansökan på max fyra minuter genom att fylla i ett webbformulär med de krav och meriter som jobbet kräver.  Därefter skickas de anonyma svaren vidare till arbetsgivarna som bara betalar om de väljer ut några kandidater.

- Det blir schystare och enklare och arbetsgivarna får en betydligt mer träffsäker bild och kan välja ut de kandidater de vill gå vidare med. Sedan väljer arbetsgivaren själv om de vill boka in en intervju eller be kandidaten att söka jobbet skarpt.

- De som söker jobb via Platsonline får hela tiden besked om vad som händer i processen, det vet vi uppskattas väldigt mycket av jobbsökare, säger Rickard Linetti.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.