Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Scania stoppar produktion: ”Problem för branschen”

Scania stoppar produktionen i Sverige. Det här berör runt 9 000 anställda, varav något hundratal är Unionenmedlemmar.
Oscar Broström Publicerad 30 augusti 2021, kl 13:36
Fredrik Sandberg/TT och privat.
Halvledarbristen orsakar produktionsstopp på Scania. "Det finns ingen självklar lösning på kort sikt," säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande på Scania i Södertälje. Fredrik Sandberg/TT och privat.

Det blir produktionspaus i fabrikerna i Södertälje, Oskarshamn och Luleå i veckan. Anledningen är bristen på halvledare, en komponent som finns i elektroniska delar. Halvledarbristen har slagit hårt mot många industrier och branscher runtom i världen, bland annat fordonsindustrin.

– Det är ett stort problem för branschen och det finns ingen självklar lösning på kort sikt. Det är ingen bra situation. Vi försöker jobba utifrån de förutsättningar som finns, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande på Scania i Södertälje.

En vecka ledigt

Veckans stopp i de svenska Scaniafabrikerna berör framför allt verkstadsanställda. Enligt Mari Carlquist är det något hundratal Unionenmedlemmar, av 9 000 drabbade anställda, som nu blir lediga i en vecka.

Scania beskriver produktionsstoppet som en taktsänkning.

– Det har varit extremt utmanande under en lång period nu. Scania har lyckats hålla emot och i den mån vi har behövt sakta ner har vi kunnat öka upp och kompensera strax därefter. Men nu är läget så ansträngt att vi går in i en fas där vi tappar lite volym. Vi behöver sakta ner lite grann, tillfälligt, i vår lastbilsproduktion, säger Scanias presschef Karin Hallstan till Ekot.

”Osäkert när det kan vara löst”

Nästa vecka ska fabrikerna åter vara i produktion. Men när situationen, med bristen på halvledare, kan vara löst på lång sikt är det ingen som vet. Det finns inte en anledning till att det är brist på halvledare, utan det är ett flertal faktorer som spelat in: Dels har tillverkare av halvledare får sakta ner sin produktion på grund av coronapandemin och sjuka medarbetare, dels har det rått brist på material och nu talas det även om företag som hamstrar halvledare som en reaktion på den aktuella bristen.

– Det är lite osäkert när det här kan vara löst. Halvledarbristen har ju inte uppstått nu. Det är väldigt många olika saker som spelar in, säger Mari Carlquist.

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]