Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Facket kritiskt till Marbodals fabriksflytt

Kökstillverkaren Nobia vill flytta hela produktionen av Marbodalkök från Tidaholm till Jönköping. Facken är kritiska och försöker få bolaget att tänka om.
Ola Rennstam Publicerad
Adam Ihse / TT
Stefan Löfven på besök i Marbodals fabrik i Tidaholm. Adam Ihse / TT

Nobias nya fabrik planeras stå klar 2024 och uppskattas kosta två miljarder kronor. De 600 anställda som i dag jobbar i Tidaholmsfabriken kommer att erbjudas anställningar i den nya anläggningen i Jönköping, sex mil söderut. Men Unionenklubben är kritisk till företagets planer.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning och vill behålla fabriken i Tidaholm. Man tar inte hänsyn till att många kommer att behöva pendla långt över en timma, vilket inte är en realistisk lösning. Många av tjänstemännen bor i Skövde och skulle få ännu längre restid, säger Bekke Söderhielm i Unionenklubben.

Den nya anläggningen föreslås placeras i Jönköping för att uppnå bästa möjliga transport- och logistikeffektivitet och kundnärhet, uppger Nobia. Unionen och de övriga facken på företaget anser dock att en ny fabriksanläggning är en nödvändighet.

– Det är väldigt positivt att företaget vill bygga en ny fabrik i Sverige och att arbetstillfällena stannar i landet. Om man inte satsar kommer man ingenstans, säger Bekke Söderhielm.

Unionenklubben har cirka 100 medlemmar på Nobia i Tidaholm. 30 procent av dem arbetar på fabriken som bolaget vill flytta medan resten är knutna till försäljningsbolaget som blir kvar. Men även de vars anställningar inte berörs skulle påverkas av en fabriksflytt, enligt Bekke Söderhielm.

– Våra medlemmar är oroliga inför framtiden. Om 600 arbetstillfällen skulle försvinna från Tidaholms kommun kommer det att få omfattande påverkan på huspriser, skatter och andra satsningar i kommunen, säger hon.

Facket vill inte kommentera de pågående mbl-förhandlingar.

– Vi hoppas kunna få företaget att ändra sitt inriktningsbeslut och bygga fabriken i Tidaholm, säger Bekke Söderhielm.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.