Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Beställde datorprylar för 2,2 miljoner- lät chefen betala

En tjänsteman döms till två års fängelse efter att olovligen beställt datorprylar till sig själv för drygt 2,2 miljoner kronor och fakturerat sina arbetsgivare.
Lina Friberg Publicerad
En man framför tre datorskärmar i ett annars mörkt rum.
Tjänstemannen beställde datorutrustning till sig själv för över 2 miljoner kronor - och lät chefen betala. Nu döms han till fängelse. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT.

Mannen som nu är i 30-årsåldern dömdes ursprungligen till ett och ett halvt års fängelse i tingsrätten för grovt bedrägeri, som inträffade mellan 2016 och 2019. Nu skärper Hovrätten straffet till två års fängelse, då de anser att det rör sig om systematisk och planerad brottslighet som pågått i flera år mot fem olika arbetsgivare. Han tvingas även betala skadestånd på 1,6 miljoner kronor. Tjänstemannen har tidigare dömts för 51 fall av grov stöld.  

Sålde på Blocket

På några av arbetsplatserna ingick det i mannens arbetsuppgifter att köpa in IT-produkter. På de andra jobben saknade han behörighet att göra beställningar, vilket inte hindrade honom från att lägga ordrar för eget bruk. 30-åringen lät samtliga arbetsgivare betala, genom att själv attestera fakturorna som kom in.
Varorna lade han sedan ut till försäljning på Blocket. Tjänstemannen erkänner stölderna, men menar att han känt sig pressad att utföra brotten av en annan person. Denne säger mannen sig kommit i kontakt med i samband med att han sålt stulna mobiltelefoner vid ett tidigare tillfälle.

Vill ha lindrigare straff

Mannen dömdes för grovt bedrägeri vid 23 tillfällen och grov trolöshet mot huvudman vid 40 tillfällen. Domen överklagades till Hovrätten av åklagaren som yrkade på strängare straff. 30-åringen ansåg att man vid straffmätningen borde vägt in att han medverkat i utredningen. Mannen yrkade även på annan påföljd än fängelse.

Hovrätten sänker antalet fall av grovt bedrägeri till tio, antalet fall av grov trolöshet mot huvudman ändras till 33, men bedömer brottet grövre än tingsrätten och skärper straffet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.