Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

7 tips på hur du bländar arbetsgivaren

Det finns väl fler råd på hur man gör för att ro i land en anställning än det finns lediga jobb. Här är ytterligare några flygande tips på hur du fixar jobbintervjun genom att tänka som en lockfågel.
Johanna Rovira Publicerad 23 februari 2024, kl 06:03
En tecknad illustration av en person på en anställningsintervju.
Så fångar du drömjobbet: 7 lockbeten för en lyckad intervju. Briljera på jobbet med fågelmetoden. Illustration: Colourbox.

Den arbetssökande som slaviskt följer den uppsjö råd och tips som florerar om hur man beter sig på en anställningsintervju, skulle garanterat sumpa chansen. Hur kloka råden än är skulle det troligtvis leda till hjärnsläpp att lägga dem alla på minnet. Tips som funkar bra på en arbetsplats kan dessutom landa fel på en annan. 

Tänk dig i stället anställningsintervjun som en parningsritual och din framtida arbetsgivare som en presumtiv partner som du till varje pris vill blända. Arbetsgivare är nämligen lite som påfåglar - fåfänga och mottagliga för lock och pock. 

 1. Putsa din fjäderskrud 

  Att uppvakta någon med dammiga stjärtfjädrar och tufsiga dun är dömt att misslyckas. Fåglar faller för den som har tjusigast fjäderdräkt. Att vara ovårdad och slarvigt klädd kommer högt på listan över saker som sabbar chansen till jobb.  Klä dig propert och rent, kolla naglar och lösa trådar, putsa skorna och ha en kam i beredskap i händelse av en akut hårkris. Enligt vissa jobbsökarexperter ska man dessutom ha ”lagom” färggranna kläder och helt undvika rosa. Ett fast handslag samt att titta motparten i ögonen är självklarheter. Men undvik att stirra som en uggla.  

 2. Ta ett tidigare fågelsträck

  Den pippi som kommer till häckningsplatsen för sent får inte häcka. Det finns inga ursäkter för att komma för sent till en anställningsintervju. Det får dig att framstå som oengagerad, just den egenskap som arbetsgivarna tycker sämst om.

 3. Sjung lagom falskt

  Arbetsgivarna förväntar sig ljuva locktoner och smickrande kvitter. Blåljug inte, men var inte totalt ärlig heller. Arbetsgivarna kan inte hantera sanningen: nämligen att du söker jobb hos dem för att du behöver lönen. De vill i stället höra att du är passionerad och brinner för just deras företag. Skaffa dig örnkoll genom att ta reda på så mycket du kan i förväg och ös på med smicker. Ställ klyftiga frågor men undvik den fråga du egentligen vill veta - hur hög lönen är och vilka förmåner som finns.  Tala för all del inte om att du planerar att häcka inom en snar framtid.

 4. Burra upp fjädrarna

  Visa att du är den främsta kandidaten genom att haussa dina egenskaper. Den egenskap som går bäst hem hos arbetsgivarna är att arbetssökande säger sig vara ansvarstagande.  De är också omåttligt förtjusta i orden positiv och flexibel. Kasta in lojal och initiativrik också, så ökar chansen ännu mer. Kråma dig lagom så att du inte framstår som alltför dryg. 

 5. Kacka inte i eget bo

  Att snacka skit om sin nuvarande eller före detta chef är ingen höjdare i jobbsökarbranschen. Även om du faktiskt sa upp dig från ditt tidigare jobb på grund av en narcissistisk asgam till chef, så håll igen näbben om du får frågan. Någon vag floskel i stil med: Det kändes som att det var dags att bryta upp och flyga söderöver, funkar bättre. 

 6. Imitera härmtrasten

  Det är ett faktum att vi föredrar personer som påminner om oss själva. Att diskret härma motparten är därför ett enkelt knep att plocka pluspoäng. Om arbetsgivaren lägger vingarna i kors, gör du likaledes. Om den pickar i sig frön, gör du detsamma och så vidare. Var bara försiktig så att det inte blir uppenbart vad du håller på med.  Har arbetsgivaren eller den som nu intervjuar dig, något tick, så akta dig för att härma just det. 

 7. Undvik strutsmetoden

  Alla fåglar är inte lämpliga att imitera. Att stoppa huvudet i sanden och svara: Jag vet inte på frågan om dina sämsta egenskaper, får exempelvis arbetsgivare att dra öronen åt sig. Ha ett fiffigt svar i beredskap på just den frågan eftersom den är omåttligt populär bland arbetsgivare. Skippa korkade klyschor som: Jag är på tok för ambitiös, jag flyger alldeles för högt, et cetera. Nöj dig med att avslöja en dålig egenskap om arbetsgivaren inte kräver fler. Det är bra att visa att du har självinsikt, men dåligt självförtroende står inte högt i kurs.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

”Personlighetstester funkar mot diskriminering”

Personlighetstester vid rekrytering är ett bra verktyg om det används rätt. Det menar rekryteringsexperten Patrik Reman, som dock varnar för risken att testandet går över styr.
Johanna Rovira Publicerad 19 juni 2024, kl 08:40
Personlighetstester vid rekrytering kan motverka diskriminering menar Patrik Reman.
Personlighetstester förstärker inte diskriminering. Det menar Patrik Reman som säger att tester tidigt i rekryteringsprocessen främjar mångfald och eliminerar fördomar. Viktigt är att anpassa tester för alla, särskilt för personer med funktionsvariationer och de med annat modersmål. Foto: Colourbox.

Personlighetstester förstärker inte alls diskriminering, tvärtom, anser Patrik Reman, som på Linkedin förklarade att Kollegas artikel i förra veckan om att tester skrämmer bort jobbsökare var missvisande på den punkten. 

– Min erfarenhet efter alla år som rekryterare är att personlighetstester tidigt i processen ger ett helt annat urval vad gäller mångfald. En traditionell process med brev och cv leder mycket oftare till att man går på magkänslan och väljer någon som liknar en själv. 

Patrik Reman.
Patrik Reman.

Med personlighetstest eliminerar man risken att fastna i fördomar och magkänsla och får på sluttampen en helt annan mix av ålder, kön och etnicitet, anser han. Men Patrik Reman håller med om att personer med funktionsvariationer och personer som inte har svenska som modersmål, riskerar att falla bort i tester som görs på tid. Han menar att det är arbetsgivarnas och testutvecklarnas ansvar att se till att testerna blir inkluderande 

– Det är otroligt viktigt att använda rätt tester. De professionella testerna finns i flera varianter och kan anpassas efter kandidaternas behov. 

Han betonar vikten av att det är rätt test för rätt målgrupp och rätt nivå på testet – det ska till exempel inte behöva ta längre tid än tio minuter, en kvart att fylla i det. 

– Långa mastodonttest på en och en halv timme ger inte så mycket bättre resultat. 

Tjatiga personlighetstester retar sökande

Minst lika viktigt är det att kandidaterna får information om varför de gör testet och att de också får återkoppling efteråt. Dessutom ska man inte behöva göra samma test om och om igen hos nya arbetsgivare. 

– Många testutvecklare har börjat återanvända testresultaten just därför att folk bli irriterade på att göra samma test gång efter gång, säger han. 

Patrik Reman betonar att som rekryterare måste man hänga med i utvecklingen och veta hur och varför man använder tester. Att testerna skrämmer bort jobbsökande råder det ingen tvekan om. Många läsare har både på Linkedin och i mejl bekräftat att de undviker jobb som kräver tester. 

– Det finns all anledning till självrannsakan hos arbetsgivare och rekryteringsbolag som väljer att skicka ut tester det första de gör och använder dem för att sålla bort folk. Det är helt fel sätt att använda testerna på. Risken är att det går överstyr och om ingen vill göra testerna tappar man ett väldigt bra verktyg, säger Patrik Reman. 

 

Patrik Remans tips för arbetssökande:

 • Kolla att testet är DNV-certifierat, det är de flesta större tester. DNV står för Det Norske Veritas , ett norskt företag som tillhandahåller certifieringar och tjänster relaterade till kvalitetsledning, riskbedömning och hållbarhet.
 • Återkoppla till avsändaren och efterfråga mer information, be dem svara på varför de har tester.