Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Quiz: Vad vet du om färdolyckor?

Gå direkt till jobbet utan att passera gå! Annars kan det straffa sig, om olyckan är framme. Gör vårt quiz och se om du skulle få ut ersättning för färdolyckor. Rätt svar hittar du längst ner på sidan.
Johanna Rovira Publicerad 9 september 2013, kl 14:56

Facit

Fråga 1: C
På väg till och från jobbet täcks du av försäkring om olyckan skulle vara framme. Men gör du en avstickare från den dagliga rutinen får du klara dig själv. Försäkringskassan kan ha synpunkter på vilken färdväg du borde ta. I ett fall fick en man avslag för att han valt att köra till Göteborg den väg som går söder om Vättern istället för att åka norr om.

Fråga 2: B eller C
Svarar du A och ramlar och skadar dig i trappan går du miste om arbetsskadeförsäkringen. Detta har nämligen hänt på riktigt och mannen med soppåsen blev nekad ersättning av Försäkringskassan eftersom han tagit en omväg till jobbet.

Fråga 3: C (lämpligast)
En man som vänt om efter sina glasögon och råkade falla inåt lägenheten fick nobben av Försäkringskassan, eftersom han föll inåt istället för utåt och alltså tagit en omväg till jobbet.

Fråga 4: B eller C
En kvinna som efter lunchen slank in på kiosken för att köpa frukt och en tidning råkade slå sig så illa att hon anmälde arbetsskada. Försäkringskassan menade att hon borde gått direkt till jobbet. Kvinnan hävdade att det var rutin att köpa frukt efter maten, och Försäkringskassan förklarade att om hon bara nöjt sig med frukten hade det varit okej, men nu stupade hon på tidningen.

Fråga 5: A
Ja, man ska alltså ta raka vägen till jobbet för att försäkringen ska gälla. Det enda undantaget gäller lämning och hämtning av barn, men det kan alltid finnas särskilda omständigheter som gör att kassans besked är omöjligt att förutsäga, enligt försäkringsexperterna på LO-TCO Rättsskydd.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.