Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

"Otrygga jobb leder inte till ökad effektivitet"

I höst presenteras förslag på hur man kan råda bukt på osäkra anställningsformer i boken "Stoppa skitlivet - 22 punkter för en bättre arbetsmarknad", av Unionenanställda Shadé Jalali och forskaren Mats Wingborg. Ett dåligt arbetsliv leder inte till ökad effektivitet, påstår de.
Johanna Rovira Publicerad 5 september 2013, kl 15:06
Shadé Jalali och Mats Wingborg

Projektanställningar, visstidsanställningar staplade på varandra, bemanningsjobb och frilansare som får jobba som vanliga anställda, men på F-skatt - trenden är tydlig och företagens uppfinningsrikedom för att slippa tillsvidareanställningar har nästan inga gränser.  

Men Mats Wingborg, utredare och frilansjournalist, som tillsammans med Shadé Jalali, gästutredare på Arena idé, har skrivit en bok om problemet, menar att arbetsgivarna biter sig själva i svansen:

- Arbetsgivarna är förblindande av tanken på flexibilitet, vilket är paradoxalt eftersom det går att säga upp tillsvidareanställda också, säger han.

- Dåligt arbetliv leder inte till ökad effektivitet, tvärt om. Det finns ett starkt samband mellan ökad ohälsa och otrygga anlitandeformer, och otryggheten smittar av sig även till fast anställda kollegor.

Boken med titeln Stoppa skitlivet - 22 punkter för en bättre arbetsmarknad ska vara färdigtryckt i oktober. I den presenteras ett antal förslag på lösningar till de otrygga anställningar som unga människor berättade om i antologin Skitliv.   

- Vi har intervjuat fackliga förtroendevalda, ombudsmän, jurister och forskare och har fått fram 22 huvudförslag på lösningar, säger Shadé Jalali, som varit ledig från sitt jobb som likabehandlingsexpert på Unionen för att bland annat jobba med boken på Arena.

Ska man komma åt problemet måste man ta ett samlat grepp, menar författarna.  Annars är risken stor att det blir någon sorts pyspunkaeffekt - täpper man till på ett håll, pyser det ut mer på ett annat - det vet man av erfarenhet från Europa.  För trenden med ökande otrygga anlitandeformer är ingalunda ett svenskt fenomen.  Mönstret finns i andra länder, vilket Mats Wingborg har redogjort för i rapporten Globalt perspektiv på osäkra och otrygga anlitandeformer i arbetslivet, som gavs ut förra året av Arena idé.

Men oberoende av hur det ser ut i världen måste facken i Sverige agera eftersom den svenska modellen riskerar att urholkas när organisationsgraden minskar bland vikarier och andra med otrygg anställning, anser författarparet:  

- Det behövs en övergripande strategi och samarbete över fackgränserna. Det krävs både lagändringar och nya avtal. Dessutom behövs det branschspecifika lösningar, säger författarna.

- Vi är inte motståndare till säsongsanställda eller projektanställda, men de osäkra anställningarna har ökat på bekostnad av fasta jobb. Det är absurt att vi har ett antal olika visstidsanställningar som var för sig är hårt reglerade men kan staplas på varandra.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.