
Att jobba inom flygbranschen i dag är inte vad det en gång varit. Hög lön, saftig pension och en trygg anställning har i många bolag bytts ut mot osäkra anställningar och långa arbetsdagar. Anställda inom flygbranschen känner stor oro för framtiden i allmänhet och sina arbetsförhållanden i synnerhet.
Sedan den europeiska flygbranschen avreglerades för tio år sedan har framgången hos de så kallade lågprisbolagen haft stor inverkan på kabinpersonalens villkor. Enligt en studie från ETF, the European Transport Workers' Federation, har såväl löner som anställningstrygghet och det fackliga inflytandet sjunkit markant i branschen de senaste tjugo åren. Och det är en utveckling som inte ser ut att vända än på länge.
Under torsdagen anordnade Unionen ett seminarium om flygets villkor, för att synliggöra problemen i branschen och bjuda in beslutsfattare, kabin- och markpersonal till diskussion.
- Att flygbranschen kommer att hamna i brygga kommer inte att hända, det har redan hänt. När konkurrensen hårdnar börjar man också konkurrera om villkor för de anställda och då är det billigast som gäller. Kunderna ser ett biljettpris, ett skal. De tror att de åker Rolls Royce men de åker egentligen en risig Skoda, säger Mari Edholm, facklig representant för kabinklubben.
Ett av de större problemen branschen tampas med är de olika anställningsformerna. Bolagen staplar visstid och timanställningar på varandra. Säger upp sin personal och anställer dem via bemanningsföretag. Ett sätt för att använda personalen mer, men betala betydligt mindre.
- Studier har visat att flexibiliteten som de här anställningarna innebär skapar både ekonomiska problem, otrygghet och i det långa loppet ohälsa. Ordet flexibilitet betyder böjlig, men någonstans måste man fråga sig, vem böjer och vem böjs? sa Ali Esbati, som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, under debatten.
Ett annat bekymmer är så kallad labour shopping, alltså att bolagen köper sin personal i det land där de får den billigaste arbetskraften.
- Att outsourca sin personal blir allt vanligare. Och vill vi att fenomenet inte ska sprida sig till andra branscher måste vi göra något snart. Annars sneglar snart andra företag på flyget och tänker: Jaha, så det blev billigare, då gör vi som de, sade Roger Mogert, oppositionsborgarråd för Socialdemokraterna i Stockholm.
Moderator Annika Creutzer konstaterade att flyget tidigare glorifierats en del och att många drar sig mot branschen med drömmar om exotiska resor och spännande destinationer.
Är flygbranschen fortfarande ett sexigt yrke?
Hon fick snabbt svar från en kabinanställd i publiken.
- Jag känner mig i alla fall inte sexig efter ett 60 timmars veckopass.