Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Amnesty vill ge prostituerade schysta arbetsvillkor

Amnesty International vill ge prostituerade schystare arbetsvillkor. Därför har organisationen ställt sig bakom att verka för avkriminalisering av sexköp – ett beslut som kritiseras av en rad andra organisationer, bland annat Svenska Amnesty.
Johanna Rovira Publicerad 13 augusti 2015, kl 11:44
Peter Dejong/AP/TT
Amnesty International röstade i veckan igenom ett ställningstagande för legalisering av prostitution. På bilden en kvinna bakom ett skyltfönster i Amsterdams "red light district". Peter Dejong/AP/TT

Prostituerade kvinnors villkor måste synliggöras och legalisering av sexköp skapar en tryggare arbetsmiljö, hävdar Amnesty International, som under sin kongress i Dublin tidigare i veckan röstade igenom att det ska vara lagligt att både sälja, köpa och förmedla sex.

- Vårt fokus är att ge sexarbetare en trygg arbetssituation, sade en talesman för Amnesty International.

I Sverige har det varit förbjudet att köpa sex sedan 1999 och erfarenhet från länder där prostitution är lagligt visar att legalisering snarare leder till ökad trafficking och sexturism än schystare arbetsmiljö för prostituerade.

Svenska Amnesty röstade mot förslaget.

- Vi anser inte att det är klarlagt att en generell avkriminalisering av sexköp och kringverksamheter leder till minskade människorättskränkningar, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Svenska Amnesty i ett pressmeddelande.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.