Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

7 skäl att cykla till jobbet

Har du inte gjort det ännu är det hög tid att plocka fram cykeln. Bor du på rimligt avstånd från jobbet borde det vara ett självklart val. För – handen på hjärtat – finns det något härligare än att rulla fram genom stan en tidig vårmorgon?
Niklas Hallstedt Publicerad

Kanske bär det emot att pumpa däcken och smörja kedjan. Då kan du tänka på alla fördelar du får av att cykla till jobbet i stället för att åka kommunalt eller – gud förbjude – ta bilen.

1. Du spar in biljetten på tunnelbanan, bussen eller spårvagnen. I Stockholm till exempel kostar ett månadskort 860 kronor, i Gävle kostar det 546 kronor.

2. Du får frisk luft – lite beroende på hur din färdväg ser ut – och motion som gör att du mår bättre och orkar mer.

3. Har du lite längre resväg går det utmärkt att använda jobbfärden som ett träningspass. På så vis spar du in tid som du annars skulle ha använt på gymmet.

4. Du slipper trängas med förkylda och snoriga människor i en knökfull buss. Risken för att åka på ovälkomna sjukdomar minskar drastiskt.

5. Du får lite extra tid att förbereda dig mentalt inför dagens prövningar. Cykling är en utmärkt sysselsättning om du är i behov av att bearbeta problem.

6. Du får i bästa fall en naturupplevelse. Även om du bor och arbetar i en stad brukar det finnas möjlighet att ta vägen genom en park eller utmed ett vattendrag.

7. Du kommer garanterat att möta en hel del medtrafikanter som du annars aldrig hade fått se. Många av dem är kanske stressade och morgontrötta, men här finns även de som kostar på sig ett leende. Oavsett vilket berikar det din dag.

Jobbcykling ger stora hälsovinster

En skotsk studie från i fjol visar att de som cyklar till jobbet löper betydligt mindre risk att dö än de som färdas på andra vis. I studien, som återges i Dagens Hälsa, har forskarna följt 250 000 personer under en femårsperiod och antecknat förekomsten av hjärtsjukdomar, cancer och död.

Resultatet är häpnadsväckande, skriver Dagens Hälsa enligt vilken studien visar att cykling till jobbet är förknippat med 41 procents lägre risk att dö jämfört med bilkörning eller kollektivpendling. Cyklister har exempelvis 52 procent lägre risk att dö av hjärtsjukdom, enligt tidningen.

 

ALLT FLER CYKLAR

Var sjätte cyklar till jobbet – i alla fall under sommarhalvåret. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If i fjol. Enligt undersökning var andelen jobbcyklister störst i Uppsala län, 29 procent. Minst vanligt var det i Västernorrlands län, 7 procent. I storstadsregionerna Skåne, Västra Götalands län och Stockholms län var det siffrorna 14, 11 respektive 10 procent.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.