Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Så många timmar om året väntar du på kaffe

Har du en kaffemaskin på ditt jobb som visserligen gör fantastiskt gott kaffe men som verkar ha hela dagen på sig? Kollega har räknat ut hur många timmar om året som en genomsnittlig kaffedrickare faktiskt väntar på kaffe …
Linnea Andersson Publicerad 18 maj 2018, kl 10:07
Colourbox.com
Colourbox.com

Vi har alla varit där. På väg in på morgonmötet med andan i halsen men med ett kaffesug som måste botas bums. För vem orkar med ett långt möte utan koffein?

Men att du är stressad påverkar inte kaffemaskinens noggranna malande och bryggande. Inte det minsta faktiskt. Du himlar med ögonen, trampar rastlöst med foten och klickar irriterat på knappen minst fem gånger. Och den där minuten som det tar att få din kopp känns som en evighet!

Någon evighet kan man inte påstå att det rör sig om, men faktum är att den genomsnittlige kaffedrickaren tillbringar hela 12 timmar och 40 minuter per år med att vänta på kaffemaskinen på jobbet. Det blir cirka 17 minuter på en arbetsvecka och över en timme i månaden.

Tips medan du väntar!

Om du inte har för avsikt att trimma kaffemaskinerna på jobbet får du helt enkelt göra det bästa av situationen. Är du en flitig typ tar du upp mobilen och kollar jobbmejlen. Är du en slarvig typ tar du upp den och kollar en extra gång var det där mötet var nu igen.

Eller så gör du något mycket trevligare – vänder dig om och pratar med en kollega. Säkert finns det någon du inte hälsat på tidigare eller någon favorit i närheten som du hinner gagga lite med.

Eller så använder du helt enkelt minuten till dig själv och det inre, lite mindfulness innan långmötet kanske är precis rätt medicin? Om nu inte själva kaffet piggar upp …

Så har vi räknat:

Vi tog tid på en kaffemaskin från en av de stora leverantörerna. Från att vi tryckte på knappen till att kaffet slutade droppa ner i koppen tog det 55 sekunder. Utöver det lade vi på 10 sekunder för den tid det tog att ta fram en kopp och ställa under strålen samt att ta upp koppen när kaffet var klart. Alltså 1 minut och 5 sekunder.

Sedan multiplicerade vi tiden med 3,2 (i Sverige dricker vi i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag). Varpå vi multiplicerade den sammanlagda tiden per dag med antalet arbetsdagar per år (226 dagar i genomsnitt).

Och resultatet är alltså 12 timmar och 40 minuter.  

Linnea Andersson
[email protected]