Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Så många timmar om året väntar du på kaffe

Har du en kaffemaskin på ditt jobb som visserligen gör fantastiskt gott kaffe men som verkar ha hela dagen på sig? Kollega har räknat ut hur många timmar om året som en genomsnittlig kaffedrickare faktiskt väntar på kaffe …
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox.com
Colourbox.com

Vi har alla varit där. På väg in på morgonmötet med andan i halsen men med ett kaffesug som måste botas bums. För vem orkar med ett långt möte utan koffein?

Men att du är stressad påverkar inte kaffemaskinens noggranna malande och bryggande. Inte det minsta faktiskt. Du himlar med ögonen, trampar rastlöst med foten och klickar irriterat på knappen minst fem gånger. Och den där minuten som det tar att få din kopp känns som en evighet!

Någon evighet kan man inte påstå att det rör sig om, men faktum är att den genomsnittlige kaffedrickaren tillbringar hela 12 timmar och 40 minuter per år med att vänta på kaffemaskinen på jobbet. Det blir cirka 17 minuter på en arbetsvecka och över en timme i månaden.

Tips medan du väntar!

Om du inte har för avsikt att trimma kaffemaskinerna på jobbet får du helt enkelt göra det bästa av situationen. Är du en flitig typ tar du upp mobilen och kollar jobbmejlen. Är du en slarvig typ tar du upp den och kollar en extra gång var det där mötet var nu igen.

Eller så gör du något mycket trevligare – vänder dig om och pratar med en kollega. Säkert finns det någon du inte hälsat på tidigare eller någon favorit i närheten som du hinner gagga lite med.

Eller så använder du helt enkelt minuten till dig själv och det inre, lite mindfulness innan långmötet kanske är precis rätt medicin? Om nu inte själva kaffet piggar upp …

Så har vi räknat:

Vi tog tid på en kaffemaskin från en av de stora leverantörerna. Från att vi tryckte på knappen till att kaffet slutade droppa ner i koppen tog det 55 sekunder. Utöver det lade vi på 10 sekunder för den tid det tog att ta fram en kopp och ställa under strålen samt att ta upp koppen när kaffet var klart. Alltså 1 minut och 5 sekunder.

Sedan multiplicerade vi tiden med 3,2 (i Sverige dricker vi i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag). Varpå vi multiplicerade den sammanlagda tiden per dag med antalet arbetsdagar per år (226 dagar i genomsnitt).

Och resultatet är alltså 12 timmar och 40 minuter.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Distansjobbare sover mer

Jobbar du hemifrån? Grattis! Då sover du 24 minuter mer per dygn än den som pendlar till jobbet. Det visar en ny undersökning av brittiska Office for National Statistics. Distansarbetare ägnar sig också mer åt motion.
Torbjörn Tenfält Publicerad 27 januari 2025, kl 06:01
En kvinna sträcker på sig efter en god natts sömn till vänster, till höger en kvinna i videomöte vid sitt köksbord.
Distansarbete ger bättre sömn: Forskning visar att hemmajobbare sover mer och mår bättre. Läs mer om hur distansarbete påverkar din hälsa. Foto: Colourbox.

Mer än en fjärdedel av de yrkesverksamma britterna arbetade en eller flera dagar på distans under hösten 2024. Tack vare hybridarbetet frigjorde de nästan en timme om dagen och knappt hälften av tiden tillbringade de i sängen.

Det framgår av svaren på de frågor som Office for National Statistics ­– Storbritanniens motsvarighet till svenska SCB ­– ställde i en "time use study" under oktober till drygt 3000 britter. Drygt 500 av svaren ligger till grund för slutsatserna.

Hemmajobbare tränar mer

Förutom i genomsnitt 24 minuter extra sömn varje natt får hemmajobbarna också tid att ägna en kvart mer åt träning och motion än de skulle hinna om de dagligen pendlade till arbetsplatsen.

Att enbart arbeta hemifrån har gradvis blivit mer ovanligt under åren efter pandemin. I oktober var det bara 13 procent av de yrkesverksamma britterna som fullt ut jobbade på distans.

Fler föräldrar jobbar hemifrån

Av de totalt 28 procent som nu har någon form av hybridlösning med arbete både hemifrån och på jobbet är andelen föräldrar högre (35 procent) än andelen personer utan barn (24 procent).

Siffrorna från Office for National Statistics (ONS) visar även att papporna distansarbetar i högre grad (41 procent) än mammorna (30 procent). Vad skillnaden beror på har ONS ingen förklaring till.

Chefer, högutbildade och personer över 30 jobbar också mer på distans än andra grupper.

Undersökningen omfattar personer som arbetar minst sju timmar per dag. Resultatet tyder på att de som jobbar hemifrån i genomsnitt ägnar tio minuter mindre åt arbeta än de som är på arbetsplatsen. Samtidigt framhåller ONS att de svarandes uppskattningar i det fallet inte var tillräckligt exakta för att det ska gå att dra några säkra slutsatser.