Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Oro inför framtiden på Ericsson

På fredagen besökte Unionens ordförande Martin Linder Ericsson i Kista och träffade medlemmar. På plats fanns även Trygghetsrådet TRR och klubbstyrelsen för att berätta om de pågående förhandlingarna med företaget. Kollega pratade med några medlemmar om läget och framtiden.
Niklas Hallstedt Publicerad 14 oktober 2016, kl 15:10
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Martin Linder sade bland annat att hans bild är att Ericsson i dag saknar tydligt ledarskap och en tydlig riktning för företaget. 

 

Håkan Asplund, som sitter i klubbstyrelsen, tycker att det är bra att Martin Linder kom på besök.

– Det är uppskattat bland medlemmarna att det kommer något från Unionen på högsta nivå. Det var väldigt bra att få veta att Unionen är aktiva och går till regeringen och trycker på för att Ericsson ska tänka på sina anställda i Sverige.

Vad kan facket göra för medlemmarna?
– I en sådan här svår situation är vår främsta uppgift att se till att allt sker till medlemmarnas bästa. I vissa lägen har vi ingen makt. Men i förhandlingarna måste vi göra vårt bästa, det gäller exempelvis när vi förhandlar om villkoren i paketen för dem som slutar frivilligt eller villkoren vid uppsägningar.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Alla är så klart oroliga, jag också. Men jag fyller 60 nästa år och behöver inte vara lika bekymrad som en som fyller 55.

 

Peter Boström - Fick du svar på dina frågor?
– Jag tycker att informationen var ganska tydlig och att jag fick svar på vad som händer.

Vad kan facket göra?
– Facket ska stötta sina medlemmar fullt ut och göra vad de kan för att påverka politiker och olika instanser.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Jag hoppas så klart att få vara kvar, men det är ett lotteri som beror på vad man arbetat med tidigare. Jag tror att alla tycker att Ericsson är ett bra företag att jobba på. Jag har förståelse för alla parters agerande, också företagets. Det är ändå business som gäller.

 

Rosa Bonyadi - Fick du svar på dina frågor?
– Det var mest generellt och inget nytt. Men det var lovande att Unionen visade att de bryr sig om vad som händer på Ericsson.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Det är inte säkert att jag får stanna på Ericsson, men jag vet att det går att hitta nya jobb. Alla mina kollegor som fick gå när det sades upp förra gången har fått nya jobb.

 

Petra Hertogs - Vad tyckte du om mötet?
– Det var bra att Martin Linder kom hit och berättade att Unionen är med och försöker påverka. För mig var det han berättade om ägarnas höga avkastningskrav trots de låga räntorna och hur det påverka de anställda en eyeopener. Det hade jag inte tänkt på.

– Men i övrigt tycker jag att man lade upp programmet fel. Trygghetsrådet kunde ha kommit i ett senare skede, det finns ju ingenting att säga ännu. Det viktiga var frågestunden med klubben, vi vill ju veta hur det går i förhandlingarna och vilka möjligheter som finns.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Det är klart att jag är orolig. Men jag tror att det kommer att vara på det här sättet fram till pension.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.