Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.
Ola Rennstam Publicerad 21 maj 2019, kl 11:52
Johan Nilsson/TT
Johan Nilsson/TT

I höstas varslade Ikea 7 500 anställda om uppsägning, varav 650 i Sverige. Samtidigt planerar företaget att skapa cirka 11 000 nya jobb. Omorganisationen för personal inom globala funktioner som IT, HR och logistik börjar gälla i juni. Under tisdagen sker nästa steg då företaget presenterar organisationen för bland annat kommunikation, marknad och finans. Denna organisation ska, efter fackliga förhandlingar, börja gälla i december.

Läs mer: Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

Jakob Holmström, presschef för Ikea Sverige, säger till Dagens Nyheter att indikationer företaget har nu är att det blir färre än 650 som varslas i Sverige.

– Det vi vet säkert är att det inte blir fler, säger han.

Enligt bolaget kommer den övertaliga personalen att få minst nio månaders avgångsvederlag, baserat på antal tjänsteår på Ikea. Hur stort maxbeloppet är för de riktiga trotjänarna vill Ikea inte avslöja.

Ikea har cirka 208 000 anställda runt om i världen. Bakgrunden till omorganisationen, som i Sverige främst berör kontoren i Malmö, Älmhult och Helsingborg, är att företaget vill styra mot bland annat mer e-handel och fler så kallade konceptbutiker inne i städerna samt skära bort dubbelarbete. 

Läs mer: Varselvåg inte tecken på lågkonjunktur

Omorganisationen innebär alltså att många nya tjänster skapas inom Ikeakoncernen globalt under de kommande två åren för att fylla kompetensluckorna. Hur stor den siffran är för Sverige, där det i dag jobbar 12 000 personer, kan Ikea inte svara på.

– Vad vi kan säga är att Ikea, även i Sverige, kommer att ha fler anställda än i dag, säger Jakob Holmström till DN.

Enligt Unionens representanter på Ikea genomförs förhandlingarna med arbetsgivaren på korrekt sätt men många medlemmar är oroliga.

– Det är oro och en del har slutat innan de vet om de ska vara kvar, för de vill inte vara med i det här. Det är en jobbig situation när man hamnar i en sådan här stor omorganisation och en del orkar inte vara med. De söker sig därför bort tidigare, säger Birgitta Petersson, förhandlare för Unionenklubben till Smålandsposten.