Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Kompetensintyg ska ge uppsagda jobb

Förra året varslades 3 000 anställda på Ericsson i Sverige. De har bred och unik kompetens – men många saknar högskoleutbildning. Nu ska fyra lärosäten se till att deras kunskaper sätts på pränt.
David Österberg Publicerad 1 februari 2017, kl 10:40
Pontus Lundahl / TT
De som sägs upp från Ericsson ska få sin kunskap intygad för att lättare få nya jobb. Pontus Lundahl / TT

2016 var ett mörkt år för många Ericssonanställda: runt 3 000 av dem varslades om uppsägning. Exakt hur många som sägs upp är inte färdigförhandlat, men klart är att väldigt många snart måste se sig om efter ett nytt arbete.

Ett sätt att underlätta för jobbsökarna är att validera deras kompetens. Validering innebär att man tar reda på vad någon kan och sedan intygar kunskapen. Genom valideringen kan man också upptäcka kunskapsluckor så att en person får möjlighet att komplettera med utbildning som ökar möjligheten till anställning.

Läs mer: Bye bye Ericsson

I höstas skickade Unionen ett brev till regeringen där förbundet föreslog ett valideringsprojekt. Regeringens samordnare - som arbetar för att minska effekterna av Ericssonkrisen - nappade och nu verkar projektet bli av. Fyra lärosäten: KTH, Chalmers, Linköpings universitet och högskolan i Borås, arbetar just nu med att ta fram en modell för validering av kompetens.

Ove Johansson, klubbordförande för Unionen på Ericsson i Borås, säger att han ännu inte har hunnit sätta sig in i projektet. Men han gillar idén och tror att många av de anställda i Borås kan ha nytta av validering.

– Här har många kommit till Ericsson direkt från gymnasiet och arbetat sig upp, exempelvis från tekniker till testingenjör. Men de saknar högskolekompetens. Vår förhoppning är att de ska kunna få sin kunskap validerad och sedan komplettera med några kurser för att få en examen. Arbetsmarknaden här är ändå hyfsat god för tjänstemän, men vi tror att validering kan underlätta för den som blir uppsagd, säger han.

Henrik Ehrenberg är samhällspolitisk chef på Unionen. Han hoppas att projektet kommer igång snart.

– Tidsfaktorn är väldigt viktig om projektet ska bli lyckat. Ju längre tid som går desto större blir utmaningen. Men förutsättningarna är bra eftersom det nu finns ett stort privat företag att samverka med, säger han.

Enligt Henrik Ehrenberg kan projektet, om det visar sig fungera bra, användas som modell vid andra varsel.

– Det här är ett samhällsviktigt projekt som inte bara rör de personer som varslats från Ericsson. Vi är jätteglada att vårt förslag föll så väl ut – att samordnarna såg nyttan. Och samordnarna ska ha en stor eloge för att de lyckats samla alla parter.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.