
Aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall ägs av det ryska företaget Rusal. Huvudägaren i Rusal är den ryska oligarken Oleg Deripaska. I april i år fattade den amerikanska sanktionsmyndigheten OFAC beslut om att införa sanktioner mot Rusal. Anledningen är att amerikanska myndigheter misstänker Oleg Deripaska för flera brott, bland annat penningtvätt, utpressning och beställning av ett mord.
Tidsfristen för sanktionerna har sedan dess skjutits fram flera gånger och i onsdags föreslog OFAC att sanktionerna ska hävas. Det beror på att Oleg Deripaska minskat sitt ägande i Rusal och trätt tillbaka från styrelsen. Det formella beslutet fattas av den amerikanska senaten i januari och Unionenklubben på Kubal väntar med firandet till dess.
– Ingenting är klart innan den amerikanska senaten har sagt sitt. OFAC har satt tuffa villkor för att lyfta sanktionerna. Men visst känns det mer optimistiskt nu än tidigare, säger Anders Igglund, Unionens klubbordförande på Kubal.
Hur har stämningen varit sedan i april?
– Det har varit tungt. Sanktionshotet har inneburit stora problem för företaget, bland annat eftersom bankerna inte har velat genomföra betalningar från Kubal.
Även IF Metall är nöjt med att det mesta tyder på att sanktionerna försvinner.
– IF Metall insåg direkt det orimliga i att våra medlemmar skulle hamna i kläm i ett storpolitiskt maktspel mellan USA och Ryssland. Genom täta och målmedvetna kontakter med regeringen har vi tillsammans nu fått de amerikanska myndigheterna att föreslå att sanktionshotet hävs. Det är en stor framgång för vårt fackliga arbete och för svensk diplomati, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, i ett pressmeddelande.
Kubal har omkring 470 anställda.