Blackberry har haft fallande försäljningssiffror och har globalt skurit ner från 8 000 anställda till 6 200 under det senaste året, enligt nyhetstjänsten Rapidus. I fjol stängdes Stockholmskontoret och 2013 fick ett tjugotal anställda gå från kontoret i Malmö.
Nu har ledningen överlämnat en förhandlingsframställan om omorganisation som går ut på att hela verksamheten i Sverige läggs ner. I Malmö arbetar i dag 93 personer och i Göteborg 6. Enligt Hans Björkqvist, gruppchef på Unionen region Sydväst, kom beskedet helt utan förvarning, för de anställda. Han kan ännu inte svara på när nedläggningen ska ske, men inledande förhandlingar har föreslagits dra igång i mitten av maj.
- Då kommer vi att lyssna på företagets resonemang och svara på det. Sedan finns många frågor om hur verksamheten ska löpa på, tills det tar slut, och när det blir. Antagligen vill företaget inte dra ut på nedläggningen för länge, eftersom de då riskerar att förlora kompetens medan verksamheten fortfarande pågår. Men hur fort det kan gå vet jag inte.
De anställda på Blackberry omfattas inte av något kollektivavtal. Det gör det också att påverka i förhandlingarna, för Hans Björkqvist och hans kollegor på Unionen. Dessutom innebär det att de som sägs upp inte har rätt till stöd från Trygghetsrådet, som bara gäller de som omfattas av kollektivavtal.
- Vi får diskutera om företaget kan kompensera för det på något sätt, säger Hans Björkqvist.
Så sent som i mitten av mars kom beskedet att 1 000 personer varslas om uppsägning på Sony i Lund, och nästan precis samtidigt meddelade Ericsson att 2 200 anställda varslas då en del av verksamheten istället flyttas till Polen. Varslet på Blackberry är i antal berörda mycket mindre, men innebär ändå ytterligare ett slag mot branschen och regionen, där konkurrensen om jobben inom telekom ser ut att hårdna.
Just i dag besöker en delegation från Unionen, däribland region Sydväst men även förbundets andra vice ordförande Martin Linder, medlemmarna som varslats från Sony Mobile.