Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

280 varslas på kärnkraftverket i Oskarshamn

Två av tre reaktorer på Oskarshamnsverket avvecklas i förtid. Därför varslar arbetsgivaren 280 anställda om uppsägning.
– Gårdagen var ingen bra dag på jobbet, säger Tonny Granberg, klubbordförande för Unionen på OKG.
David Österberg Publicerad 17 november 2016, kl 15:19
Adam Ihse/TT
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Adam Ihse/TT

På kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG, finns tre reaktorer. En av dem - O1 - skulle stängas 2019, men under onsdagen kom beskedet att den stängs redan nästa år. Reaktor nummer två är redan stängd efter att huvudägaren Eon förra året bestämt sig för att inte starta den efter en renovering.

Den minskade produktionen innebär att det finns en övertalighet på OKG, enligt arbetsgivaren. I onsdags varslades 280 anställda om uppsägning.

– Gårdagen var ingen bra dag på jobbet, men att det skulle komma ett varsel var väntat. När arbetsgivaren beslutade sig för att bara ha en produktionsanläggning förstod vi att det så småningom skulle bli tal om övertalighet, säger Tonny Granberg, klubbordförande för Unionen.

Totalt arbetar 880 personer på OKG. De företräds av flera olika fackförbund och det är än så länge oklart vilka tjänster som kommer att beröras av varslet.

– Förhandlingarna har inte startat. Vår målsättning är förstås att det ska bli färre än 280. Och arbetsgivaren har sagt att alla som tvingas gå ska få hjälp till nya anställningar, säger Tonny Granberg.

Uppsägningarna ska ske successivt under tre år, enligt OKG. Senast 2019 ska 600 anställda finnas kvar för att sköta driften av den tredje reaktorn, O3.

– För att kunna bedriva en framgångsrik verksamhet krävs även framöver kompetenta och motiverade medarbetare. Vi kommer fortfarande att ha många intressanta arbetsuppgifter att erbjuda för att både producera el med O3 samtidigt som vi avvecklar två anläggningar, säger Johan Dasht, vd för OKG.

Orsakerna till den förtida nedläggningen av två reaktorer är bland andra ett lågt elpris, krav på extra säkerhet efter kärnkraftsolyckan i Fukushima och extra beskattning på kärnkraftsindustrin. Fackförbunden på OKG är dock kritiska till att reaktor 2 inte startas eftersom den renoverats för åtta miljarder kronor för att kunna användas fram till 2034.

– Vi var kritiska till beslutet att inte starta O2 igen. Vi tog hjälp av en löntagarkonsult och presenterade ett väldigt genomarbetat material för att visa att det var en dålig idé, men det hjälpte inte, säger Tonny Granberg.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.