Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

280 varslas på kärnkraftverket i Oskarshamn

Två av tre reaktorer på Oskarshamnsverket avvecklas i förtid. Därför varslar arbetsgivaren 280 anställda om uppsägning.
– Gårdagen var ingen bra dag på jobbet, säger Tonny Granberg, klubbordförande för Unionen på OKG.
David Österberg Publicerad 17 november 2016, kl 15:19
Adam Ihse/TT
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Adam Ihse/TT

På kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG, finns tre reaktorer. En av dem - O1 - skulle stängas 2019, men under onsdagen kom beskedet att den stängs redan nästa år. Reaktor nummer två är redan stängd efter att huvudägaren Eon förra året bestämt sig för att inte starta den efter en renovering.

Den minskade produktionen innebär att det finns en övertalighet på OKG, enligt arbetsgivaren. I onsdags varslades 280 anställda om uppsägning.

– Gårdagen var ingen bra dag på jobbet, men att det skulle komma ett varsel var väntat. När arbetsgivaren beslutade sig för att bara ha en produktionsanläggning förstod vi att det så småningom skulle bli tal om övertalighet, säger Tonny Granberg, klubbordförande för Unionen.

Totalt arbetar 880 personer på OKG. De företräds av flera olika fackförbund och det är än så länge oklart vilka tjänster som kommer att beröras av varslet.

– Förhandlingarna har inte startat. Vår målsättning är förstås att det ska bli färre än 280. Och arbetsgivaren har sagt att alla som tvingas gå ska få hjälp till nya anställningar, säger Tonny Granberg.

Uppsägningarna ska ske successivt under tre år, enligt OKG. Senast 2019 ska 600 anställda finnas kvar för att sköta driften av den tredje reaktorn, O3.

– För att kunna bedriva en framgångsrik verksamhet krävs även framöver kompetenta och motiverade medarbetare. Vi kommer fortfarande att ha många intressanta arbetsuppgifter att erbjuda för att både producera el med O3 samtidigt som vi avvecklar två anläggningar, säger Johan Dasht, vd för OKG.

Orsakerna till den förtida nedläggningen av två reaktorer är bland andra ett lågt elpris, krav på extra säkerhet efter kärnkraftsolyckan i Fukushima och extra beskattning på kärnkraftsindustrin. Fackförbunden på OKG är dock kritiska till att reaktor 2 inte startas eftersom den renoverats för åtta miljarder kronor för att kunna användas fram till 2034.

– Vi var kritiska till beslutet att inte starta O2 igen. Vi tog hjälp av en löntagarkonsult och presenterade ett väldigt genomarbetat material för att visa att det var en dålig idé, men det hjälpte inte, säger Tonny Granberg.

David Österberg
David Österberg
[email protected]