Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

100 i Sverige berörs av varsel på Spotify

På måndagen inledde Spotify samtal med de hundra anställda i Sverige som berörs av varslet. På tisdagen bildades företagets första fackklubb och uppslutningen var enorm.
Johanna Rovira Publicerad 26 januari 2023, kl 13:17
Bild från gatan på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Skyltfönster med Spotifys namn och logotyp.
I Sverige berörs cirka hundra personer av Spotifys neddragningar. Knappt hälften är medlemmar i Unionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Techbranschen har alltid varit en hård nöt att knäcka för Unionen. De anställda har varit nöjda med sina villkor och inte velat höra talas om vare sig medlemskap eller kollektivavtal. Men i slutet på förra året ändrades detta.

– Sedan november, december har det varit ett stort engagemang bland medlemmar vid Spotify. De senaste dagarna har medlemmarna där forsat in till Unionen, säger Björn Larm, gruppchef på Unionen Stockholm.

Under ett första digitalt medlemsmöte förra veckan deltog 50 personer och ett klubbildningsmöte bokades in.

100 berörs i Sverige

I måndags kom så beskedet att streamingföretaget Spotify skulle skära ner på kostnader och minska personalstyrkan på 9 800 personer med sex procent. I Sverige berörs cirka hundra personer varav knappt hälften är medlemmar i Unionen.

Björn Larm.

  Många går med nu när det sker stora neddragningar, men också på grund av sättet neddragningarna görs på – att de går ut med riktade erbjudanden till anställda utan att först ha informerat eller förhandlat med facket skapar oro bland personalen, säger Björn Larm.

På tisdagen hölls det sedan tidigare inplanerade klubbildningsmötet och engagemanget var högre än vad Björn Larm kunnat föreställa sig

 Det kom 128 medlemmar och det var kanske det mest välbesökta klubbildningsmötet i Unionens historia, säger han.

Tio personer i klubbstyrelsen

Förbundet hade hoppats på att bilda klubb och hade som mål att välja åtminstone fem ledamöter till styrelsen, för att kunna fylla på med fler senare. Tack vare det stora intresset slutade det i stället med att tio personer valdes in i den nya klubbstyrelsen i Spotify Workers Unionen, som klubben heter.

 Jag är imponerad över hur sakligt och sansat medlemmarna kunde hantera ett digitalt stormöte i en så pressad situation. Mina medarbetares lugn i sammanhanget var också en bidragande orsak till framgången, säger Björn Larm, som fått påstötningar från flera både svenska och internationella fackförbund angående Spotify.

– Jobbar man på Spotify och är berörd av varslet kan man antingen höra av sig till Unionens rådgivning eller till den nybildade klubben, säger Björn Larm. 

Kollega har sökt Spotify för en kommentar. 

 

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.