Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

100 i Sverige berörs av varsel på Spotify

På måndagen inledde Spotify samtal med de hundra anställda i Sverige som berörs av varslet. På tisdagen bildades företagets första fackklubb och uppslutningen var enorm.
Johanna Rovira Publicerad
Bild från gatan på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Skyltfönster med Spotifys namn och logotyp.
I Sverige berörs cirka hundra personer av Spotifys neddragningar. Knappt hälften är medlemmar i Unionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Techbranschen har alltid varit en hård nöt att knäcka för Unionen. De anställda har varit nöjda med sina villkor och inte velat höra talas om vare sig medlemskap eller kollektivavtal. Men i slutet på förra året ändrades detta.

– Sedan november, december har det varit ett stort engagemang bland medlemmar vid Spotify. De senaste dagarna har medlemmarna där forsat in till Unionen, säger Björn Larm, gruppchef på Unionen Stockholm.

Under ett första digitalt medlemsmöte förra veckan deltog 50 personer och ett klubbildningsmöte bokades in.

100 berörs i Sverige

I måndags kom så beskedet att streamingföretaget Spotify skulle skära ner på kostnader och minska personalstyrkan på 9 800 personer med sex procent. I Sverige berörs cirka hundra personer varav knappt hälften är medlemmar i Unionen.

Björn Larm.

  Många går med nu när det sker stora neddragningar, men också på grund av sättet neddragningarna görs på – att de går ut med riktade erbjudanden till anställda utan att först ha informerat eller förhandlat med facket skapar oro bland personalen, säger Björn Larm.

På tisdagen hölls det sedan tidigare inplanerade klubbildningsmötet och engagemanget var högre än vad Björn Larm kunnat föreställa sig

 Det kom 128 medlemmar och det var kanske det mest välbesökta klubbildningsmötet i Unionens historia, säger han.

Tio personer i klubbstyrelsen

Förbundet hade hoppats på att bilda klubb och hade som mål att välja åtminstone fem ledamöter till styrelsen, för att kunna fylla på med fler senare. Tack vare det stora intresset slutade det i stället med att tio personer valdes in i den nya klubbstyrelsen i Spotify Workers Unionen, som klubben heter.

 Jag är imponerad över hur sakligt och sansat medlemmarna kunde hantera ett digitalt stormöte i en så pressad situation. Mina medarbetares lugn i sammanhanget var också en bidragande orsak till framgången, säger Björn Larm, som fått påstötningar från flera både svenska och internationella fackförbund angående Spotify.

– Jobbar man på Spotify och är berörd av varslet kan man antingen höra av sig till Unionens rådgivning eller till den nybildade klubben, säger Björn Larm. 

Kollega har sökt Spotify för en kommentar. 

 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket