Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Avtal hade kunnat hjälpa Spotify

Ett antal medarbetare på Spotify hotas av utvisning. Den situationen hade kanske kunnat undvikas om företaget velat teckna kollektivavtal, enligt Unionens ombudsman.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 februari 2017, kl 15:38
Lars Pehrson / SvD / TT
Unionens ombudsman tror att utvisningen av anställda kanske hade kunnat undvikas om Spotify velat teckna kollektivavtal. Lars Pehrson / SvD / TT

På Spotify finns drygt 100 Unionenmedlemmar, däremot inget kollektivavtal. När Unionens ombudsman Ia Hamn nyligen genomförde en förhandling på företaget ställde hon frågan om kollektivavtal till Spotifys HR-ansvariga.

– Han visste mycket väl vad det var, men var inte intresserad.

Hade det funnits avtal hade kanske situationen med de 15 utvisningshotade medarbetarna, som Kollega berättat om, kunnat undvikas. I alla fall om den beror på slarv med pensioner och försäkringar, anser Ia Hamn.

Läs mer: Spotifys anställda riskerar utvisning

– Om man tecknar avtal följer tjänstepension och försäkringar med på ett strukturerat sätt. Har man ett kollektivavtal så får man en paketlösning. Har man däremot inte avtal måste man själv se till att skaffa alla de här sakerna, man måste ha en viss kunskap om vad som behövs.

Många stora arbetsgivare i IT-branschen har avtal, men långt ifrån alla. Så länge som företaget går bra är det inte alltid som de anställda tänker på vad det innebär att inte ha kollektivavtal.

– De bolag som går bra i IT-branschen har relativt bra förmåner. Då är det lätt att glömma att det är ensidiga åtaganden som kan dras undan när det börjar gå sämre. Är det dessutom ett attraktivt bolag så är det bra att ha i sitt cv att man har jobbat där. Då kanske man inte vill ställa så jättemånga krav, säger Ia Hamn.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.