Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Avtal hade kunnat hjälpa Spotify

Ett antal medarbetare på Spotify hotas av utvisning. Den situationen hade kanske kunnat undvikas om företaget velat teckna kollektivavtal, enligt Unionens ombudsman.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 februari 2017, kl 15:38
Lars Pehrson / SvD / TT
Unionens ombudsman tror att utvisningen av anställda kanske hade kunnat undvikas om Spotify velat teckna kollektivavtal. Lars Pehrson / SvD / TT

På Spotify finns drygt 100 Unionenmedlemmar, däremot inget kollektivavtal. När Unionens ombudsman Ia Hamn nyligen genomförde en förhandling på företaget ställde hon frågan om kollektivavtal till Spotifys HR-ansvariga.

– Han visste mycket väl vad det var, men var inte intresserad.

Hade det funnits avtal hade kanske situationen med de 15 utvisningshotade medarbetarna, som Kollega berättat om, kunnat undvikas. I alla fall om den beror på slarv med pensioner och försäkringar, anser Ia Hamn.

Läs mer: Spotifys anställda riskerar utvisning

– Om man tecknar avtal följer tjänstepension och försäkringar med på ett strukturerat sätt. Har man ett kollektivavtal så får man en paketlösning. Har man däremot inte avtal måste man själv se till att skaffa alla de här sakerna, man måste ha en viss kunskap om vad som behövs.

Många stora arbetsgivare i IT-branschen har avtal, men långt ifrån alla. Så länge som företaget går bra är det inte alltid som de anställda tänker på vad det innebär att inte ha kollektivavtal.

– De bolag som går bra i IT-branschen har relativt bra förmåner. Då är det lätt att glömma att det är ensidiga åtaganden som kan dras undan när det börjar gå sämre. Är det dessutom ett attraktivt bolag så är det bra att ha i sitt cv att man har jobbat där. Då kanske man inte vill ställa så jättemånga krav, säger Ia Hamn.

Avtal

Nytt huvudavtal mellan PTK och Fremia

Arbetsgivarorganisationen Fremia och PTK har tecknat nytt huvudavtal. Nu jobbas på att bygga upp en omställningsorganisation, för att ge anställda inom ideella organisationer såväl omställnings- som kompetensstöd från 2023.
Johanna Rovira Publicerad 3 november 2022, kl 13:05
Handslag.
Fremia och PTK har kommit överens om ett nytt huvudavtal. Foto: Anders Wiklund/TT

I september strandade förhandlingarna mellan Privattjänstemannakartellen, PTK, och arbetsgivarorganisationen Fremia. Detta fick till följd av att 9 000 Unionenmedlemmar inom ideella sektorn från och med oktober stod helt utan omställningsstöd i händelse av att de blev av med jobbet.

Förhandlingarna upptogs dock en kort tid senare och i veckan tecknades en nytt huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd mellan parterna.

Det är mycket glädjande att vi nu kunnat teckna ytterligare ett huvudavtal som stärker anställningstryggheten och kraftigt förbättrar möjligheterna för anställda att stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, ordförande för PTK, i ett pressmeddelande.

PTK

  • Samverkansorganisationen arbetar på uppdrag av 25 fackförbund.
  • Arbetar för att förbättra villkoren och öka tryggheten för privatanställda på jobbet, mellan jobb och efter arbetslivet.
  • Till PTK:s uppgifter hör att förhandla kollektivavtal, samverka med fackförbund och utbilda förbundsanställda och förtroendevalda.