Annons
Annons
  • Rottweilervalpar och kranium, kan det vara något för avtalsrörelsen? Foto: Noppharat Manakul/Colourbox & Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Valpar och kranium på kravlista

Publicerad 19 oktober 2019, kl 11:37

Snart kör avtalsrörelsen igång på allvar och Unionens branschdelegationer filar som bäst på sina avtalskravlistor. Kollega vill hjälpa delegaterna på traven genom att tipsa om vad man kan kräva förutom lön, för att utföra arbete.

Lön är inte allt i en avtalsrörelse – det finns andra saker arbetsgivarna kan ställa upp med för att gå fackförbunden till mötes. Några som är vana vid att ställa andra krav än just ekonomiska är artister, som förutom sitt gage, skickar så kallade riders till arrangörerna inför sina konserter.

Större delen av kraven handlar om arbetsmiljön – hur omklädningsrum ska se ut, vilken mat som ska serveras, men det finns också långt mer specifika krav för att testa hur långt arbetsgivarna är villiga att gå. Dessa krav får med stor sannolikhet branschorganisationernas avtalskravlistor att framstå som ytterst modesta.

Här är ett axplock av krav:

Madonna. Spritt nya toalettstolar ska installeras på alla ställen. Vita och blekrosa liljor och rosor med exakt 15,24 centimeter långa stammar. En personlig vegankock.

Cher: En loge reserverad enkom för hennes peruker samt en chokladfontän.  

Beyoncé: Kryddig kyckling – dock bara ben, vingar och bröst. Men också handkretade iskulor, rött toapapper och nymålade vita väggar.

Iggy Pop: En tidning innehållande en artikel om en abnormt fet person, en Bob Hope-imitatör eller sju dvärgar, klädda som i Askungen. Samt en kortlek utifall att några av bandmedlemmarnas flickvänner skulle få lust att spela klädpoker.

Justin Bieber: En loge draperad med vita gardiner och lila nejlikor. Absolut inga liljor.

Britney Spears: Krävde bland mycket annat ett foto av prinsessan Diana i sin loge.

Snoop Dog: Hubba Bubba med smak av vattenmelon.

Slayer: 50 000 levande bin och ett människokranium fyllt med kanelgodis, bland annat.  

Mötley Crue: Bland annat en 3,66 meter lång boaorm.

Van Halen: Kravlistan från 70-talet är ökänd – den innehåller krav på godiset M&M, de bruna undantagna. Kravet var dock ett knep för att avslöja slarvande arrangörer – dök de upp bruna karameller i logen drog bandet öronen åt sig och misstänkte att man slarvat med andra, mer väsentliga säkerhetskrav.

Även svenska artister kan ställa krav:

Kjell Höglund: Har en lång lista som bland annat innehåller krav på fyra rottweilervalpar i blandade färger i en stadig korg klädd med Lochinvers officiella tartantyg, två stenar från klagomuren i Jerusalem och en glad bagare.

Läs också: 5 fantastiska förmåner

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]