Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Lista: Branscherna utan kollektivavtal

Jobbar du med spelutveckling, reklam eller IT? Då har du antagligen inget kollektivavtal. Här är listan över branscherna som oftast saknar avtal.
David Österberg Publicerad
Spotifylogga
Spotify är ett av många företag i techbranschen som saknar kollektivavtal. Janerik Henriksson/TT

Debatten om kollektivavtalens för- och nackdelar har varit het under året. I våras försökte Unionen få Spotify att teckna avtal och under hösten var det Klarnas tur. Först när Unionen hotade med strejk gick Klarna med på att skriva under. Just nu strejkar IF Metall för att få Tesla att teckna kollektivavtal.

23 procent saknar kollektivavtal

I rapporten ”Kollektivavtalens täckningsgrad och vita fläckar” (Arena Idé) har Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, undersökt hur många som omfattas av kollektivavtal i olika branscher. Enligt den arbetar ungefär 23 procent av alla anställda i privatägda företag utan kollektivavtal. Men täckningsgraden skiljer stort mellan olika branscher. För tjänstemän är andelen lägst i företag som sysslar med spelutveckling, tech i finansbranschen, IT, media, reklam och PR samt advokatbyråer och revisionsfirmor.

"Förväntas arbeta extra utan ersättning"

”För att kunna rekrytera arbetskraft tvingas dessa företag ofta erbjuda goda anställningsvillkor men det förekommer likväl att tjänstepensionslösningar saknas eller är sämre än de kollektivavtalade, att de anställda förväntas arbeta extra utan ersättning och att personalneddragningar görs utan dialog med de anställda”, skriver Anders Kjellberg i rapporten.

Rapporten visar också att täckningsgraden är klart lägre i Stockholms län jämfört med övriga Sverige. Det är också betydligt vanligare att små företag saknar kollektivavtal, jämfört med stora.

Många företag saknar kollektivavtal

                      Andel företag med

                      kollektivavtal, procent

Bransch

Information/

Kommunikation                 7

Finans/Försäkring             14

Företagstjänster                14

Handel                                34

Hotell/Restaurang             39

Bygg                                    43

Transport                            52

Finans, försäkring och företagstjänster innehåller exempelvis banker, försäkringsbolag, bokföringsbyråer, huvudkontor, konsulter, kommunikation och callcenter.

Information och kommunikation innehåller exempelvis film, tv, telekommunikation, dataprogrammering, datakonsulter och spelutveckling. 

De flesta anställda omfattas av kollektivavtal

                      Andel anställda med 

                      kollektivavtal, procent

Bransch

Information/

Kommunikation                 52

Finans/Försäkring              67

Företagstjänster                 67

Hotell/Restaurang             70

Handel                                77

Bygg                                    87

Transport                           87

Andelen anställda med kollektivavtal är högre än andelen företag med kollektivavtal. Det beror på att stora företag i högre utsträckning än små har kollektivavtal.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.