En vaknatt hit eller dit spelar visst roll. Forskare vid Uppsala universitet har tillsammans med Flinders university i Australien visat att sömnbrist påverkar vårt humör högst påtagligt. Försökspersoner fick hålla sig vakna en hel natt och därefter titta på naturvyer, som i normalfallet brukar väcka positiva känslor. De sömnlösa deltagarna betraktade naturbilderna som suddigare än när de fått sova och skattade dessutom bilderna som mindre behagliga att titta på, skriver tidningen UNT.
Forskargruppen har tidigare gjort experimentella studier som visat att en enda natts total sömnbrist ökar hungerkänslor och stör ämnesomsättningen på ett sätt som liknar diabetes.
En ny studie från University of Colorado Boule visar på liknande resultat samt att knepet att nalla på sovkontot för att sova ikapp under till exempel helgen inte funkar. Det till och med kan vara farligare än att konstant sova för lite. Försökspersoner fick under fem dygn bara sova fem timmar per natt och sömnbristen resulterade i att de åt mer, framförallt sötsaker.
När deltagarna därefter fick sova ut så länge de ville och ta igen sömnen gick sötsuget och godiskonsumtionen ned, men bara för att komma tillbaka igen när sömnen begränsades. Försökspersonerna fick dessutom minskad känslighet för insulin, vilket är en riskfaktor för såväl diabetes som hjärt- och kärlsjukdomar, skriver SVT.se.
Hos en kontrollgrupp vars sömn begränsats till fem timmar per dygn hela perioden hade inte insulinkänsligheten minskat i lika hög grad som hos försökspersonerna som försökt sova ikapp. Forskarna förklarar skillnaden med att de som pendlade mellan lång och kort sömn även förändrade sin dygnsrytm.
Läs även: Länge leve John Blund