Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Vaknatt ger rubbad världsbild

En enda natt utan sömn kan rubba vår världsbild. Och att sova ikapp på helger hjälper inte. Två nya forskningsstudier visar på att riskerna med sömnstörningar är större än vad man tidigare trott.
Johanna Rovira Publicerad
Foto: Christine Olsson/Scanpix
Det går inte att nalla på sömnkontot. Foto: Christine Olsson/Scanpix

En vaknatt hit eller dit spelar visst roll. Forskare vid Uppsala universitet har tillsammans med Flinders university i Australien visat att sömnbrist påverkar vårt humör högst påtagligt. Försökspersoner fick hålla sig vakna en hel natt och därefter titta på naturvyer, som i normalfallet brukar väcka positiva känslor. De sömnlösa deltagarna betraktade naturbilderna som suddigare än när de fått sova och skattade dessutom bilderna som mindre behagliga att titta på, skriver tidningen UNT.

Forskargruppen har tidigare gjort experimentella studier som visat att en enda natts total sömnbrist ökar hungerkänslor och stör ämnesomsättningen på ett sätt som liknar diabetes.

En ny studie från University of Colorado Boule visar på liknande resultat samt att knepet att nalla på sovkontot för att sova ikapp under till exempel helgen inte funkar. Det till och med kan vara farligare än att konstant sova för lite. Försökspersoner fick under fem dygn bara sova fem timmar per natt och sömnbristen resulterade i att de åt mer, framförallt sötsaker.  

När deltagarna därefter fick sova ut så länge de ville och ta igen sömnen gick sötsuget och godiskonsumtionen ned, men bara för att komma tillbaka igen när sömnen begränsades. Försökspersonerna fick dessutom minskad känslighet för insulin, vilket är en riskfaktor för såväl diabetes som hjärt- och kärlsjukdomar, skriver SVT.se.  

Hos en kontrollgrupp vars sömn begränsats till fem timmar per dygn hela perioden hade inte insulinkänsligheten minskat i lika hög grad som hos försökspersonerna som försökt sova ikapp. Forskarna förklarar skillnaden med att de som pendlade mellan lång och kort sömn även förändrade sin dygnsrytm.

Läs även: Länge leve John Blund

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.