Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Vab-lön ska få män att vabba mer

Knappt fyra av tio dagar för vård av sjukt barn tas ut av män. Bäst på att vabba är männen på Gotland, sämst är de i Blekinge. För att få män att vabba mer driver Unionen kravet på löneutfyllnad vid vab i årets avtalsrörelse.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Pappor tar i snitt ut knappt fyra av tio vab-dagar. Colourbox

Kvinnor tar fortfarande största ansvaret för sjuka barn, visar siffror från Försäkringskassan. I snitt tas bara 38,3 procent av vab-dagarna ut av män.

Men männens uttag varier beroende på var i landet man bor. Gotlands län toppar listan med 41 procent, före Västerbottens län och Västmanlands län. I botten hittar man Gävleborgs län, Skåne och, sist med 35,8 procent, Blekinge län.

Läs mer: Mammor bromsas i karriären

De övriga två storstadslänen, Västra Götaland och Stockholm, hamnar i mitten på listan. Här tar männen ut 38,7 respektive 38,4 procent av vab-dagarna.

Av en undersökning som Unionen nyligen publicerade framgår att ekonomiska skäl är det främsta hindret för att dela lika på vabbandet. På frågan vad som skulle få dem att stanna hemma med sjukt barn i samma utsträckning som partnern svarar nästan fyra av tio, 38 procent, löneutfyllnad vid vab.

Läs mer: Facken kräver vab-lön

– Löneutfyllnad vid vård av sjuka barn skulle underlätta för män och kvinnor att få ett mer hållbart arbetsliv och möjlighet att kombinera karriär med livet som förälder. För att öka möjligheten till ett mer jämställt arbetsliv är löneutfyllnad vid tillfällig vård av barn en viktig fråga för Unionen i årets avtalsrörelse, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Läs mer: Tydligt ledarskap motverkar ofrivillig vobbning

Andel vab-dagar uttagna av män per län 2016

Gotlands län 41,0

Västerbottens län 40,4

Västmanlands län 39,8

Kronobergs län 39,6

Örebro län 39,6

Uppsala län 39,6

Östergötlands län 39,3

Jönköpings län 39,3

Södermanlands län 39,0

Jämtlands län 38,9

Dalarnas län 38,7

Västra Götalands län 38,7

Stockholms län 38,4

Samtliga 38,3

Kalmar län 37,9

Västernorrlands län 37,4

Norrbottens län 37,3

Värmlands län 37,3

Hallands län 37,2

Gävleborgs län 36,7

Skåne län 36,0

Blekinge län 35,8

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Nya kollektivavtal – då får du veta din egen lön

De omtalade industriförhandlingarna är klara. Men de flesta jobbar i andra branscher. Vad händer för dem nu? Kollega reder ut.
Noa Söderberg Publicerad 3 april 2025, kl 06:02
Två personer skakar hand.
Industriavtalet är klart och märket för löneökningen är satt, men det är fortfarande många kollektivavtal kvar att förhandla. När får du veta din lön, arbetstidsförkortning och andra förändringar? Här listas vad som gäller för tjänstemän i olika branscher och företag. Foto: Colourbox

Kollektivavtalen inom industrin sätter ”märket” för resten av arbetsmarknaden. Därför riktas uppmärksamheten dit under varje avtalsrörelse. Men de flesta anställda har fortfarande inte fått sina nya avtal. Nu fortsätter förhandlingarna i alla andra branscher, med fortsatt risk för konflikt.

Kollega förklarar vad som händer nu i din bransch – och när du kan få din nya lön.

Bygg, energi & fastighet

Åtta olika avtal, uppdelade på företagstyp: måleri, plåt, installatörer, med flera. Det stora byggavtalet löpte ut 31 mars, liksom det som gäller energibranschen. Även här ligger alltså fältet öppet för konflikt. Övriga avtal löper ut 30 april.

Handel & besöksnäring

Här finns kollektivavtal för tjänstemän i detaljhandeln, säljare på Systembolaget och apoteksanställda. Det är branscher där många jobbar deltid. Därför kan det bli oenighet kring reglerna för övertidsersättning.

Facken hävdar att uppgörelsen inom industrin, som innebär att deltidsanställda ska få högre övertidsersättning än tidigare, ska införas även i andra kollektivavtal. Arbetsgivarna menar att det inte finns någon sådan koppling. Avtalen löper ut 30 april.

Bemanning & konsult

Kollektivavtalet för bemanningsanställda tjänstemän löper ut 30 april. En del av de tjänstemän som har allra lägst löner omfattas av det här avtalet. Unionen har, till skillnad från LO-förbunden, inte krävt någon särskild låglönesatsning i årets avtalsrörelse.

Arkitekter och konsulter har ett avtal som redan löpt ut och ett annat som löper ut 31 december. Det senare gäller även anställda på revisionsföretag. 

Organisationer

Här finns avtal för tjänstemän på Samhall, inom kultursektorn, fackförbund och biståndsorganisationer. Det finns också kollektivavtal för idrottare. Några avtal, däribland de inom Samhall, har redan löpt ut. Andra, till exempel inom civilsamhället, löper ut 30 april. Även här kan frågan om arbetstidsförkortning försvåra förhandlingarna

Almega-området

Många av Unionens mindre kollektivavtal har en sak gemensamt: de är förhandlade med arbetsgivarorganisationen Almega. Hit hör avtal för de som jobbar på säkerhetsföretag, utbildningsföretag, callcenter och inom tandvården. Almega brukar ses som en offensiv arbetsgivarorganisation och har varit profilerade i opinionsbildningen om arbetstid, medbestämmandelagen och lönerna. Vilka följder det får i förhandlingarna återstår att se.

Unionen har över 80 kollektivavtal. Alla är inte omfattade i denna artikel. Här finns en fullständig lista.

Då får du din nya lön

”Märket” i årets avtalsrörelse är 6,4 procents kostnadsökning på två år – 3,4 procent första året, 3 procent andra året. Men det är inte samma sak som din löneökning. Innan löneökningarna blir klara ska företagets kostnader för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar dras av från märket. 

Vad det innebär skiljer sig mellan olika avtal. Unionen har meddelat att den arbetstidsförkortning som införs i industrin leder till att 0,5 procent räknas bort från de avtalens löneökningar i år.

De pengar som blir kvar ska företaget sedan fördela mellan de anställda som lönepåslag. Men alla anställda får inte samma procentsats. Arbetsgivaren kan välja att ge mer till vissa och mindre till andra, utifrån hur de har presterat. 

Det är det som diskuteras på ett lönesamtal och i fackklubbens förhandlingar. Vissa kollektivavtal innehåller ett golv för lägsta löneökning som arbetsgivaren måste ge alla anställda, en så kallad individgaranti.

När denna process är klar får du besked om din nya lön. På många företag sker det efter sommaren eller ännu senare. I så fall får du också en klumpsumma som motsvarar den löneökning du skulle ha fått från datumet då det nya kollektivavtalet började gälla. Det kallas retroaktiv löneökning.