
Det samlade övertidsuttaget har minskat med närmare 15 procent, enligt SCB-statistik mätt som antal övertidstimmar under en vecka, andra kvartalet 2019 jämfört med samma tid i fjol. På två år är nedgången över 20 procent.
Enligt Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, är det minskade övertidsuttaget ett konkret exempel på att de goda tiderna är över för den här gången och att neddragningar av personalstyrkan står för dörren.
– Vi är på väg in i en djupare lågkonjunktur. När det vänder ned brukar det bli kraftigare än vad man tror, säger han till TT.
Unionens ordförande Martin Linder ser inga signaler om kommande sparpaket. Tvärtom välkomnar han utvecklingen att övertiden minskar.
– Det är viktigt att man tittar på utgångsläget. Situationen för Unionens medlemmar är extremt pressad; privatanställda tjänstemän i Sverige arbetar 1,5 miljoner övertidstimmar i veckan och 40 procent måste till exempel arbeta på ledighet och helger för att hinna med sina jobb. Utifrån den utgångspunkten är det något positivt att övertidsarbetet minskar, säger han.
Temperaturen skruvas nu upp inför den stundande avtalsrörelsen. Och som ett led i detta målar arbetsgivarna upp dystra framtidsutsikter, medan facken är mer optimistiska.
– Så här drygt 7 månader innan nya centrala kollektivavtal ska tecknas tolkar arbetsgivarna SCB:s siffror, precis som nästan allt annat, som en intäkt för att det är krisläge och att vi därmed se till att vi har så låga löneökningar som möjligt, säger Martin Linder.
– Arbetsgivarnas slutats att ett minskat övertidsarbete skulle innebär att vanliga löntagare ska få reallönesänkningar känns helt absurd. Det kan lika väl vara en signal på att arbetsgivarna äntligen fått en balans mellan hur mycket arbetsuppgifter våra medlemmar har och hur mycket resurser som finns.
Kommer ni driva frågan om en minskning av övertiden under avtalsrörelsen?
– På vårt förbundsråd i juni fattade vi ett inriktningsbeslut som innebär att vi kommer att driva frågan om förbättrad arbetsmiljön, stärkt möjlighet till balans i livet och rätt till återhämtning. Samt att bibehålla eller stärka den arbetstidsförkortning som finns. Dessa frågor kommer att bli väldigt viktiga frågor under den avtalsrörelse som vi har framför oss. Vi behöver få ett mer hållbart arbetsliv.
Övertid
Period - Antal övertidstimmar under en vecka (miljoner) - Antal anställda som jobbat övertid
2:a kv 2019 3,65 622 000
2:a kv 2018 4,27 710 000
2:a kv 2017 4,62 749 000
Källa: SCB