Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Unionen ser över avtal om privat sjukförsäkring

Patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön på privata vårdbolag, trots att de inte uppfyller vårdgarantin. Förturen har sannolikt även gällt medlemmar som är försäkrade via Unionen och nu ska förbundet se över avtalet med Bliwa.
David Österberg Publicerad 20 december 2019, kl 17:20
Isabell Höjman/TT
I en tidigare publicerad artikel påstod Unionen felaktigt att Bliwa inte hade något avtal med tjänsten "Boka doktorn". Påståendet byggde på ett missförstånd, enligt Martin Wästfelt. Isabell Höjman/TT

Enligt en granskning i Dagens Nyheter har patienter med privata sjukvårdsförsäkringar gått före kön på nio av tio undersökta privata vårdbolag. Samtidigt har dessa i fyra fall inte klarat att uppfylla vårdgarantin gentemot regionerna.

Medlemmar i Unionen har möjlighet att teckna en sjukvårdsförsäkring via bolaget Bliwa. Även Bliwa har använt sig av bokningstjänsten ”Boka doktorn” som kritiseras i granskningen.

Nu lovar Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, att avtalet med Bliwa ska ses över.

– Vi ska reda ut frågan tillsammans med Bliwa. Om bokningstjänsterna agerar på ett sätt som strider mot reglerna finns det anledning att titta på det. Bliwa är ett ömsesidigt bolag utan vinstintresse och vi är en stor kund, så vi känner oss trygga i att vi kommer att få deras uppmärksamhet.

Enligt Martin Wästfelt kommer det ta några månader att reda ut frågan.

Varför ska Unionen erbjuda en privat sjukvårdsförsäkring?
– Vi erbjuder den för att våra medlemmar – den största gruppen är egenföretagare – ska få snabbare vård. Men man ska inte tränga sig före i kön. Försäkringen ska bara användas vid överkapacitet, när landstinget inte har råd att utföra en viss operation. Inför införandet av försäkringen gjorde vi rejäl research och är övertygade om att det finns en överkapacitet. När vi erbjuder en sjukvårdsförsäkring har alla medlemmar tillgång till den. Om man ska teckna en försäkring individuellt finns risk att man får avslag. Och har man den via arbetsgivaren är man beroende av arbetsgivaren.

Läs mer: Unionens medlemmar erbjuds privat sjukvårdsförsäkring

Martin Wästfelt anser dessutom att regeringen bör utreda frågan för att se över om det finns brister i reglerna i Hälso- och sjukvårdslagen.

I en tidigare publicerad artikel påstod Unionen felaktigt att Bliwa inte hade något avtal med tjänsten "Boka doktorn". Påståendet byggde på ett missförstånd, enligt Martin Wästfelt. 

Vårdgarantin

  • Vårdgarantin innebär bland annat att man som patient har besöksgaranti; en garanti för att få träffa en läkare inom en viss bestämd tid.
  • Vårdgarantin gäller inom den offentliga sjukvården vid vårdcentraler och sjukhus. Den kan också omfatta privata vårdgivare som regionen har tecknat avtal med.
Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.