Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen förlorade tvist om avtal

Är larminstallatör ett arbetaryrke eller ett tjänstemannayrke? Det har Unionen och Elektrikerförbundet tvistat om. Nu har en skiljenämnd beslutat att man ska följa Elektrikerförbundets avtal.
Lina Björk Publicerad 17 december 2019, kl 11:04
Creative Commons
Ska larminstallatörer räknas som arbetare eller tjänstemän? Creative Commons

– Det är positivt att vi nu fått besked om vilket kollektivavtal som ska tillämpas för säkerhetskonsulterna och larminstallatörerna. Då läget har varit oklart har det påverkat både förbundets medlemmar och arbetsgivaren, skriver Malin Wulkan, tillförordnad chefsjurist på Unionen, i en kommentar till Kollega.

Sedan fem år tillbaka har Elektrikerförbundet haft kollektivavtal för larminstallatörer på Sector Alarm. 2017 meddelade företaget att man tänkte tillämpa ytterligare ett avtal för de tjänstemän som inte är medlemmar i Elektrikerförbundet, nämligen Unionens tjänstemannaavtal.

Det fick effekten att de som inte var med i facket och de som var medlemmar i Unionen fick vissa delar av Unionens avtal och vissa av Elektrikerförbundets avtal. Anställda ansåg att de behandlades olika och Elektrikerförbundet begärde förhandling med företaget och Unionen för att reda ut vilket avtal som skulle gälla.

Men här blev det problem. Unionen menar att larminstallatör är ett tjänstemannayrke, där den primära uppgiften är försäljning och inte montering och att Unionens avtal därför borde tillämpas. Elektrikerförbundet tycker att yrket kännetecknas av arbetarsysslor, med motiveringen att installatören behöver arbetskläder och använder verktyg.

Tvisten fick till slut avgöras i en skiljenämnd. Och domen ger Elektrikerförbundet rätt. Skiljenämnden drar slutsatsen att ”övervägande skäl” talar för att det arbete som installatörerna på Sector Alarm gör är att betrakta som arbetaruppgifter. Man bör därför följa det avtal som tecknades med Elektrikerförbundet.

– Gränsdragningsfrågan är avgjord och det kommer vi nu att förhålla oss till, skriver Malin Wulkan.

Kollega har sökt Sector Alarm för en kommentar.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.