Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Christopher Hunt

Unga och äldre har det extra tufft

Publicerad 13 april 2021, kl 07:02

Ungdomar och äldre har drabbats hårt av pandemin. Ändå har de blivit syndabockar i debatten. Och i arbetslivet har åldern också betydelse. Det är dags att vi tar på oss empati-glasögonen och slutar ställa grupper mot varandra.

Pandemin har lockat fram människors fantastiska förmåga att ställa om och gjort tydligt att när det blir besvärligt har vi en superkraft – att hjälpas åt. Men det har också gått snett på sina håll, som när man velat peka ut syndabockar och skapa ett vi och ett dem. Ofta med en koppling till ålder. Unga har fått kritik för att de är för sociala och äldre för att de över huvud taget går ut.

Naturligtvis ska vi alla ta ansvar. Men att ställa grupper mot varandra tjänar ingenting till. Och, om man tar på sig empati-glasögonen är det inte svårt att förstå att det är tufft för en gymnasieungdom som inte får gå till skolan eller träffa sina kompisar under en period i livet där just det sammanhanget är viktigare än någonsin. Både för utveckling och hälsa. Eller att en 70-plussare vill göra sina egna inköp i matbutiken – det kanske enda avbrottet från att sitta ensam och isolerad i bostaden. Jag säger inte att det är rätt att strunta i restriktioner, men det går att begripa.

Det har även funnits en tendens att klappa äldre människor på huvudet – diskussionen om att skydda ”våra gamla” har utmynnat i att vissa äldre känt sig som paria, alternativt omyndigförklarade. Kanske hör det samman med det som kallas ålderism, stereotyper kopplat till äldre och åldrande som kan leda till diskriminering.

Den typen av fördomar finns även i arbetslivet. Ann-Mari Niklasson upplevde det när hon inte ville gå i pension. Men hon tog nya tag, hängde i och slutade inte förrän hon fyllt 80.

Läs mer: De fortsatte jobba efter 65

I andra ändan av arbetslivet finns de unga. De har i högre utsträckning drabbats av coronans ekonomiska effekter eftersom många jobbar i branscher som haft det svårt, till exempel inom hotell och service. Läget just nu kan få negativa följder under lång tid i ungas arbetsliv. Där de osäkra, tidsbegränsade anställningarna också är en av bovarna i dramat. Det här har vi på Kollegaredaktionen gjort en spaning om, välkommen att läsa mer. 

Läs mer: Pandemin slår hårt mot ungas jobb

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
 • Läs även...

  Många vill inte ta i hand

  Handskakningen som hälsning kan vara hotad, även efter pandemin. I en ny undersökning svarar majoriteten att de inte vill skaka hand efter att restriktionerna släppts.

 • Läs även...

  De fortsatte jobba efter 65

  Allt fler jobbar efter 65 – trots seglivade fördomar om äldres arbetsförmåga. För Ann-Mari Niklasson krävdes det en stroke innan hon motvilligt drog sig tillbaka vid 80.

 • Läs även...

  Större löneklyfta på grund av coronan

  Risken är stor att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män. Det visar en ny undersökning av de löneanspråk som akademiker ställer när de ska anställas.

 • Läs även...

  Pension vid 65 stark norm

  Är det dags för pension så snart du fyller 65? Eller har du hälsa och lust att fortsätta några år till? Attityder till äldre påverkar kraftigt vår vilja att jobba upp i åren.

 • Läs även...

  John Mellkvist kämpar mot ålderismen

  PR-konsulten John Mellkvist är starkt kritisk mot ålderismen på arbetsmarknaden och har engagerat sig i att förbättra attityderna, bland annat genom en nyutkommen bok.
  – Värst ålderism utövas sannolikt av min egen generation, säger han.

 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.

 • Läs även...

  Fotboll, kärlek och mänskliga rättigheter

  Att stötta mänskliga rättigheter låter kanske högtidligt, som något som samhället i stort ska syssla med. Men var och en har ansvar att utmana fördomar. Till exempel ska den som inte är heterosexuell kunna vara lika öppen som den som är det.

 • Läs även...

  Kvinnor kan IT

  Att påstå att kvinnor inte passar att jobba med IT och tech är inte bara korkat och diskriminerande. Det är dessutom historielöst – för från början var programmering i högsta grad ett yrke för kvinnor.