
Att träna har ju hävdats vara ett bra recept mot depression, men exakt varför har forskarna inte kunnat förklara. Förrän nu. Forskare vid Karolinska Institutet har funnit att en viss typ av vältränade muskler kan rena kroppen från de skadliga ämne som finns i hjärnan hos patienter med psykisk sjukdom.
- När vi manipulerade musklerna hos möss hittade vi den här mekanismen, säger Maria Lindskog, forskare, som tillsammans med Jorge Ruas står bakom upptäckten.
Efter att ha avlat fram muskulösa möss (funkar dessvärre bara på djur) utsatte forskarna både supermössen och vanliga möss för mild stress. Medan de vanliga mössen blev deprimerade efter fem veckors stress visade de artificiellt muskelknuttemössen inga tecken på depression.
I musklerna finns ett protein som bryter ner ett ämne, kynurenin, som bildas vid stress och som man funnit i hjärnan på psykiskt sjuka. Musklerna fungerar alltså som ett slags filter och förhindrar kynureninet att komma in i hjärnan. Förhoppningen är nu att upptäckten kan leda till en helt ny typ av antidepressiva medel som riktar in sig på musklerna i stället för hjärnan.
- Det är svårare för medicin att ta sig in i hjärnan, eftersom kärlen är tätare där. Dessutom ger det mycket bieffekter att ge sig på hjärnan.
En möjlig bieffekt av i stället rikta in medicinen på musklerna skulle vara ett sexpack eller ribbade skinkor. Men tills den nya medicinen finns på marknaden kan man själv hålla depressionen i schack genom att träna.
- Men det måste vara uthållighetsträning. Det här proteinet finns i olika former och den variant som fungerar är den som kommer från de muskler man tränar i till exempel Vasalopp eller maratonlopp. I bodybuildermuskler har proteinet en form som inte verkar ha samma effekt, visar våra preliminära studier.
- Att bara promenera hjälper inte heller för att framkalla effekten. Det måste vara ansträngande träning, säger Maria Lindskog.