Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Så fixar du hetsen innan semestern

Att ha för mycket att göra en längre tid utan att trycka på pausknappen är förödande för hälsan. Men att ha det stressigt under en kortare period är inte alls lika farligt.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Simma lugnt innan semestern Colourbox

En hektisk tid stundar för många. Det är nu vi ska göra klart allt på jobbet innan vi går på semester – hinna dricka öl med kollegorna, grilla med grannen, planera studentmottagningar och skolavslutningar. Det som skulle kunna vara roligt blir mest bara jobbigt.

För att inte gå under av stress och i värsta fall bli riktigt sjuk, gäller det att prioritera tid för återhämtning.  

Ta många korta pauser under en arbetsdag även om du tycker att tiden inte räcker till eller varför inte ta ut en semesterdag direkt när det har blivit lugnare skriver Huffington Post.

Här får du fler tips om hur du klarar av stressiga perioder på jobbet.

  • Ta pauser, korta och lite längre, planerade och oplanerade. Gå ifrån en stund, ta en kopp kaffe eller gå en runda i korridoren även om du känner att tiden inte finns. Ta vara på lunchrasten och vila från arbetet, sitt inte kvar vid skrivbordet och ät.
     
  • Om du redan i förväg vet att det kommer en tuff tid på jobbet, planera in så lite som möjligt i kalendern dagarna innan och efter perioden. Om du råkar ha några semesterdagar kvar, ta ut en eller två när det värsta är över.
     
  • När det är som mest stressigt på jobbet är det inte läge att påbörja tidskrävande projekt på hemmaplan. Skjut upp eller delegera. Om du har råd, anlita grannens tonåring till att klippa gräset eller hämta ungarna på dagis. Du behöver kanske inte vara den som bakar kakor till skolavslutningen i år också?
     
  • Att slötitta på läsplattan eller i mobilen innan läggdags kan kännas avkopplande. Men det är tvärtom. Studier har visat att det blå ljuset från skärmarna lurar kroppen att tro att det är dag och då ökar inte sömnhormonet melatonin som det normalt gör när det blir mörkt.
     
  • Du ska säga nej till det som inte är nödvändigt just nu. Motion är inte en av dessa saker. Det är när det är som mest att stå i som du också ska röra på dig. Motion är ett framgångsrikt vapen mot stress. Hinner du inte till gymmet, ta en promenad eller häng på några minuter nästa gång barnen spelar fotboll.
     
  • Vi äter dåligt och sover för lite när vi stressar. Bestäm dig för att under ett par veckor lägga dig en timme tidigare varje dag. Gör matlåda av middagsresterna. Du sparar pengar till semestern och slipper köa till korvkiosken, tid som du ändå inte har just nu.
     
  • Är du som mest effektivast på förmiddagen eller eftermiddagen? Om du kan påverka dina arbetstider, gör det nu. Kan du komma lite senare och stanna kvar lite längre eller tvärtom? Kolla med chefen.
     
  • Bestäm dig för 10 minuter egen tid varje dag. Dina heliga minuter, då ingen eller inget får störa dig.
     
  • När den stressiga perioden är över är det dags för reflektion. Vad fungerade och vad fungerade mindre bra? Så du vet till nästa gång schemat är fullspäckat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.