
Demens kan drabba även unga. Det finns omkring 9 000 personer under 65 år med en demenssjukdom, däribland individer som inte är äldre än 20-30 år, berättade Dagens Nyheter i somras.
Men det finns även många som tror sig börjat bli dementa, men som egentligen är stressade. Det är psykologen Marie Eckerström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som undersökt högutbildade personer i 50-årsåldern som sökt sig till minnesmottagningen. Men eftersom de flesta av dem klarar minnestesterna bedöms de inte ha demens. I sin avhandling visar Marie Eckerström att problemet i stället är ett annat.
– De pratar om minnesproblem när de kommer, men det handlar egentligen om koncentrationssvårigheter och att inte känna att man har kontroll över sin vardag. Inte sällan har de haft en socialt påfrestande situation hemma, säger hon till Arbetsliv.
Marie Eckerström anser att det finns en okunskap om hjärnans naturliga åldrande. Med stigande ålder blir minnet mindre spänstig och man får större behov av att göra en sak i taget. Man kan få svårare att ta in information lika snabbt som tidigare.
Därför behöver arbetsmiljön anpassas för att fungera för alla på arbetsplatsen, anser hon. En lugnare omgivning har ofta en positiv påverkan på koncentrationsförmågan för en person med stressproblematik. Och för individen gäller bland annat att träna och sova ordentligt. Inte minst som det finns studier som pekar på att stress i medelålder ökar risken för demens senare i livet.