Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Kom igen - stressa ner!

Stress är normalt i livet – alla känner en släng av det ibland. Och det kan till och med vara bra. Det är bara långvarig stress som är problematisk. Forskare är överens om att det är viktigt med återhämtning och vila för att kroppen inte ska ta skada. Det finns många saker du kan göra för att motverka stress.
Publicerad 7 december 2016, kl 09:54

1. När vet jag att jag stressar för mycket?

Tecken och varningssignaler på alltför mycket stress kan vara en eller flera av följande symptom:

 • Du är trött på morgonen, även när du sovit länge och ostört flera nätter i rad.
 • Du har svårt att somna på kvällen och kanske vaknar tidigt på morgonen utan att kunna somna om.
 • Du har svårt att koppla av och varva ner.
 • Du känner dig nedstämd, orolig och likgiltig för vad som händer omkring dig.
 • Du har svårare att koncentrera dig.
 • Du får dåligt minne.
 • Du känner av ångest.
 • Du har lätt att fastna i negativa tankar.
 • Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker.
 • Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning.
 • Du känner dig stel, spänd och får ont i kroppen.
 • Du känner dig uppgiven och trött, och undviker därför sociala kontakter.
 • Du har tappat lusten för sex.
 • Du får infektioner lättare och oftare.
 • Du känner det svårare att andas ordentligt.
 • Du upplever att tiden inte räcker till och höjer därför tempot ytterligare.
 • Du väljer bort vila, fritidsaktiviteter, nöjen och kontakt med släkt och vänner på grund av tidsbrist.
 • Du behöver alkohol, nikotin, koffein eller sömnmedel för att orka med vardagen, eller tar till fett och socker som tröst.

Källa: 1177.

2. Finns det bra stress?

Absolut. Positiv stress är bra när vi får utlopp för den energi som flödar i kroppen. När du ställs inför en utmaning – allt ifrån en presentation på jobbet, en påfrestande resa, ett äventyr eller en tävling, kan positiv stress göra att du presterar bättre. Den är med andra ord nödvändig för att vi ska kunna göra det där lilla extra. Bara vi får återhämta oss emellan utmaningarna.

3. Vad händer i kroppen när jag stressar?

I grunden är stress en förutsättning för att överleva. Står vi inför en fara ökar stresshormonerna och gör oss beredda på att slåss eller fly. Hjärnan skickar signaler till det sympatiska nervsystemet som aktiveras, vilket påverkar hela kroppen. Bland annat utsöndras ämnen i blodet, till exempel socker, och stresshormoner som till exempel adrenalin, noradrenalin och kortisol. Under kamp-flyktreaktionen sparar kroppen inte på energi. Då kan i stället funktioner som matsmältning gå på sparlåga eftersom du inte har någon nytta av det i en kamp på liv och död. När vi är i en kamp-flyktreaktion kan vi känna oss rädda, irriterade, arga eller fientliga. Inget fel med det. Problemet är att kroppen reagerar likadant när den möter ett hotfullt lejon på savannen som när kraven är alltför höga på jobbet.

När anledningen till vår stress inte tar slut efter en kort tid, utan pågår dag ut och dag in, påverkas hela vår kroppsbalans vilket kan göra oss sjuka.

4. Hur återhämtar jag mig bäst så att stressen inte blir skadlig?

Perioder med hög stress måste följas av återhämtning. Om du inte får tillräcklig återhämtning så löper du risk att drabbas av ständigt ihållande trötthet, vilket på sikt kan leda till utmattning. Läs mer om det på Stressforskningsinstitutet.

Hitta de sätt som fungerar bäst för dig – det kan vara meditation, löpning, trädgårds- eller handarbete, snickeri, målning, dans eller något annat. Sömn är en viktig källa till återhämtning. Ge dig själv förutsättningar att sova 7–8 timmar per dygn.

Fysisk aktivitet stärker det egna försvaret mot stress, eftersom en tränad kropp "tål" en stressreaktion med hjärtklappning och höjt blodtryck bättre än en otränad kropp. Det beror på att du tränar systemet "på riktigt", exempelvis under en joggingrunda eller ett jympapass.

Att vistas i skog och mark ökar välbefinnandet hos den som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en aktuell avhandling vid Umeå universitet. Sänkt puls och blodtryck, ökat mentalt välbefinnande och förbättrad förmåga till uppmärksamhet är några av de goda effekterna av skogsvistelse som avhandling pekar på. 
Källa: Dina mediciner.

Läs mer: Från stress till lugn på jobbet

5. Finns det något enkelt tips för att jag ska minska stress?

Det kan kanske hjälpa att sortera genom att skriva en lista på situationer eller saker som stressar dig. Många som är stressade upplever att tankarna bara snurrar i huvudet och att det är svårt att få grepp om vad det är man mår dåligt av. Genom att samla tankarna, fundera och sätta ord på vad du känner och tänker blir det också mer tydligt vad det är som känns jobbigt. Då blir det också lättare att försöka hitta sätt att undvika stressen eller lösa problemet.

6. Vi verkar bli allt mer stressade. Stämmer det?

Ja, sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa har ökat dramatiskt de senaste åren och akut stressreaktion nu är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige, enligt siffror från Försäkringskassan. Statistiken visar också att kvinnor i 30-årsåldern drabbas mest.

Kraven på tillgänglighet, och att vara ständigt uppkopplad i det så kallade 24-timmarsamhället är en av de största förändringarna som skett i människans miljö. Många hjärnforskare menar också att det kan vara en stor källa till stress. Inte minst så kallad multitasking, att vara sysselsatt med flera saker samtidigt. Det försämrar vår förmåga till koncentration och vi är sällan så produktiva som vi tror när vi har ”många bollar i luften”.  

7. Hur är sambandet mellan stress och utmattning/utbrändhet?

Utmattningssyndrom innebär att du efter långvarig stress "går in i väggen". Symptomen kan både vara psykiska och fysiska. Oftast kommer symptomen vid utmattningssyndrom smygande, vilket gör att det tar tid att upptäcka hur stressen påverkar dig.

När du väl inser hur dåligt du mår har stressen ofta redan orsakat stor skada. Ett vanligt symptom på utmattningssyndrom är då en extrem trötthet som inte går att vila bort.

Andra symptom är problem med minnet, sömnen och hjärtklappning.

Om du misstänker att du har eller att du håller på att få utmattningssyndrom så ska du kontakta din vårdcentral eller din företagshälsovård.


Läs även andra delar i serien HÄLSOBOKSLUT 2016:

 

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Satsa på ett nytt starkt 2017

Hur mår du egentligen?  Är du frisk och pigg? Får du tillräckligt med återhämtning? Hur är det med mat, motion och vänner? Kan något bli bättre? Gör ett hälsobokslut och hitta inspirationen till ett starkt, skönt och sunt 2017.

Stress

9 sätt att minska stressen under arbetsdagen

Har du en stressig dag? Det här kan du göra för att må bättre. Psykologen och författaren Henrik Wiman, känd som "psykologenhenrik" på Instagram, delar med sig av sina bästa tips.
Elisabeth Brising Publicerad 10 januari 2024, kl 06:03
Kvinna gör yoga framför sin dator.
Så slappnar du av - på jobbet. Ta pauser utan mobil, prata om din stress och andas i fyrkant. Foto: Colourbox.

1. Våga prata om det

Kommunicera att du är stressad till kollegor och chef och sök stöd. Jobbet är i regel en lagsport. Det är okej ibland att bara berätta: Just nu känner jag mig stressad, så ni vet. Du kan också be om konkret hjälp. Kan ni fördela om arbetsuppgifter och se om det går att få lite mer luft? Att få mer fokus på en sak? Be om hjälp att prioritera bland dina uppgifter. 

2. Pausa utan mobilen

Känner du dig stressad i kroppen. Unna dig en liten paus, försök komma ifrån alla pling, skärmar och jobbtelefonen om du har möjlighet. Gå in i ett separat rum, ett vilorum eller ta en kort promenad utan något jobbrelaterat med dig

3. Andas in & ut i fyrkant 

Henrik Wiman. Foto: Johan Wahlgren.

Gör en effektiv andningsövning: Andas i fyrkant. Leta upp närmaste fyrkant du ser. Du kommer häpnas över hur många det finns om du börjar med den här övningen. Börja i ett hörn, vilket som helst. Sedan följer du linjen mot nästa och andas in, vid hörn två håller du andan till den tredje sidan. Där andas du ut, och på den fjärde håller du andan igen. Alltså: Andas in, håll andan några sekunder, andas ut, håll andan. Landa i en takt som känns lugnande. 

4. Ta reda på vad som stressar 

Identifiera vad du har att göra. Skriv ner allt du kommer på till en början i en brainstorm med dig själv. Det kommer dyka upp saker som inte är relaterade till arbetet. Kategorisera sedan allt i tre kategorier: 1) Det här kan jag kontrollera 2) Det här kan jag påverka 3) Det här kan jag inte kontrollera. Då blir det tydligt vad du ska lägga fokus på. Till exempel inte sådant som stressar dig i hemmet när du är på jobbet.  

5. Testa en avslappningsövning

Testa en progressiv avslappning. Du spänner och slappnar av i muskler i olika kroppsdelar. Spänn till exempel först benen allt du kan i fem sekunder och slappna sedan av i 15 sekunder. Fortsätt på samma sätt med magen, händer, axlar och ansiktsmuskler. Känn effekten. 

6. Ut på tur – mindre sur

Rör på dig! Om du kan och vill träna under arbetsdagen – gör det! En promenad ute räcker gott, den gör att du får frisk luft, dagsljus och sträcker på dig. Du kanske vill gå och ha ett samtal med en kollega, eller ringa någon. Bara en promenad kan göra jättemycket för sinnet!

7. Kom ihåg att äta och dricka

Få i dig mat regelbundet. Vid stress känner du dig kanske mindre hungrig, men utan mat kraschar du efter jobbet. Försök få i dig mat regelbundet, både lunch och fika. Ät det du vet att du själv mår bra av. 

8. Ifrågasätt dina ljugiga tankar

Hantera tankarna. Hjärnan är duktig på att ljuga för en. Känn igen hjärnans knep. När du är stressad får du lätt ett svart-vitt tänkande, som ja eller nej, bra eller dåligt, trots att verkligheten är mer komplex. Det är vanligt att man diskvalificerar sina framgångar och inte ser allt som går bra, utan ursäktar insatser som något tillfälligt eller att de berodde på någon annan. Kom ihåg: Vi behöver inte tro på alla tankar som dyker upp i vår skalle. Fråga dig om tanken är hjälpsam? Fundera på: Vilken annan tanke skulle kunna hjälpa mig? Fokusera på den.

9. Gör inte allt – välj

Om alla stress-tips känns överväldigande. Välj ett till tre tips och jobba på dem. 
 

Tips från Henrik Wiman, känd psykolog i sociala medier med instagramkontot @psykologhenrik och aktuell med boken Det ska inte vara krångligt att må bättre.