Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Inte ok att mejla lediga kollegor

Jobbmejl på kvällar och helger är vardag för många tjänstemän. På Volvo Cars reagerade skyddsombuden över den stress de smarta telefonerna förde med sig. Nu har företaget infört regler som slår fast att det är oacceptabelt att kontakta kollegor på ledig tid.
Ola Rennstam Publicerad

Ny teknik gör det möjligt att arbeta var som helt och när som helst. Flexibilitetens baksida är de allt mer utsuddade gränserna mellan arbetsliv och privatliv. En arbetsplats där tjänstemännen märkt av den ständiga tillgängligheten är Volvo Cars. De smarta telefonerna gjorde att jobbmejl började dimpa ner på kvällar, helger och annan ledig tid.

– Det kunde komma mejl sent på kvällen och tidigt på lördagsmorgonen. Då reagerade vi och tyckte att det måste finnas något förhållningssätt till det här, och det måste komma från ledningen, säger Bo Skyllerström, huvudskyddsombud för Unionen på Volvo Cars till tidningen Arbetsliv.

De lokala skyddsombuden kände att något måste göras. Tillsammans med företaget arbetade man fram förhållningsregler kring användandet av datorer och smarta telefoner samt kraven på tillgänglighet i arbetet. I riktlinjerna slås det fast att det inte är acceptabelt att regelbundet kontakta kollegor på ledig tid, såvida det inte ingår i jobbet.

I Volvo Cars riktlinjer uppmanas chefer och medarbetare att föra en dialog kring förväntningarna på tillgänglighet och flexibilitet på de olika enheterna. Ett exempel är att de som jobbar på helger och kvällar rekommenderas att använda funktionen ”delay delivery” (fördröjd leverans) när de skickar e-post till sina kollegor.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.