Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Inte ok att mejla lediga kollegor

Jobbmejl på kvällar och helger är vardag för många tjänstemän. På Volvo Cars reagerade skyddsombuden över den stress de smarta telefonerna förde med sig. Nu har företaget infört regler som slår fast att det är oacceptabelt att kontakta kollegor på ledig tid.
Ola Rennstam Publicerad 11 mars 2014, kl 14:57

Ny teknik gör det möjligt att arbeta var som helt och när som helst. Flexibilitetens baksida är de allt mer utsuddade gränserna mellan arbetsliv och privatliv. En arbetsplats där tjänstemännen märkt av den ständiga tillgängligheten är Volvo Cars. De smarta telefonerna gjorde att jobbmejl började dimpa ner på kvällar, helger och annan ledig tid.

– Det kunde komma mejl sent på kvällen och tidigt på lördagsmorgonen. Då reagerade vi och tyckte att det måste finnas något förhållningssätt till det här, och det måste komma från ledningen, säger Bo Skyllerström, huvudskyddsombud för Unionen på Volvo Cars till tidningen Arbetsliv.

De lokala skyddsombuden kände att något måste göras. Tillsammans med företaget arbetade man fram förhållningsregler kring användandet av datorer och smarta telefoner samt kraven på tillgänglighet i arbetet. I riktlinjerna slås det fast att det inte är acceptabelt att regelbundet kontakta kollegor på ledig tid, såvida det inte ingår i jobbet.

I Volvo Cars riktlinjer uppmanas chefer och medarbetare att föra en dialog kring förväntningarna på tillgänglighet och flexibilitet på de olika enheterna. Ett exempel är att de som jobbar på helger och kvällar rekommenderas att använda funktionen ”delay delivery” (fördröjd leverans) när de skickar e-post till sina kollegor.