Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Klarnas erbjudande: Försäkring till de som inte strejkar

Medan Klarnastrejken rycker närmare sprids just nu ett erbjudande bland de anställda: inkomstförsäkring från företaget för de som väljer att inte strejka. ”Klarna försöker ge incitament till människor som vill lämna sitt förbund”, säger Unionens klubbordförande Sen Kanner.
Noa Söderberg, David Österberg Publicerad
Sen Kanner, flyer från Klarna och Sebastian Siemiatkowski.
Klarna har tidigare delat ut flygblad med budskapet att ett kollektivavtal skulle försämra medarbetarnas villkor. Nu erbjuder de en "inkomstförsäkring" för de som väljer att inte strejka. Foto: Peter Knutson, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Klarnas vd Sebastian Semiatkowski har tidigare skrivit på sociala medier-plattformen X att anställda blev ”chockade” över strejkvarslet på Klarna. En anledning, enligt vd:n, är att ”facken säger att de blir uteslutna och förlorar sin ersättning om de inte strejkar”.

Nu lanserar Klarnas ledning en ”inkomstförsäkringskompensation”. Den är riktad till de som väljer att gå ur sitt fackförbund och inte delta i strejken. I ett internt dokument, som Kollega tagit del av, beskrivs upplägget: Den som går ur sitt fackförbund och accepterar Klarnas erbjudande påstås få sin inkomst säkrad av Klarna under de 12 månader det tar att kvalificera sig till en annan, privat inkomstförsäkring.

I dokumentet står att ersättningsnivåerna i Unionens inkomstförsäkring har använts som ett riktmärke. Samtidigt listas en rad villkor: Klarnas erbjudande gäller bara den som sägs upp på grund av arbetsbrist, inte den som säger upp sig själv eller accepterar ett avgångsvederlag. De omkring 250 anställda som håller på att utlokaliseras till underleverantörerna Foundever och Accenture omfattas inte. Inte heller frilansar och konsulter.

Bara ett enkelt löfte

Sen Kanner, Unionens klubbordförande på Klarna, bekräftar att erbjudandet just nu sprids bland de anställda. Hon säger samtidigt att den grupp som Sebastian Siemiatkowski pekar ut – personer som gått med i facket för att få inkomstförsäkring och nu inte vill strejka – består av en handfull personer, framför allt högt uppsatta chefer.

– Klarna försöker ge incitament till människor som vill lämna sitt förbund, säger hon och fortsätter:

– Det är inte tydligt hur detta ska funka. Det är bara ett enkelt löfte.

Har det förekommit någon konkret juridisk dokumentation som binder Klarna att genomföra detta i praktiken?

– Inte vad jag har sett. Det finns många frågor som de försöker reda ut. Vilket är väntat – ett företag kan inte besluta att erbjuda en inkomstförsäkring och sedan implementera det över en natt.

Under torsdagen meddelade Unionen att strejkvarslet mot Klarna utökas till två av företagets underleverantörer. I pressmeddelandet nämns inkomstförsäkringskompensationen som en av anledningarna.

John Lapidus är ekonomihistoriker vid Göteborgs universitet och forskar om fackliga inkomstförsäkringar och deras historia. Han säger att han aldrig har stött på ett sådant här agerande tidigare.

– Vi har grottat ned oss ganska mycket, så detta borde man ju ha stött på om det förekommit. Samtidigt är det mycket sådant här som kanske aldrig kommer fram. Det är svårt att säga.

Använder Klarna inkomstförsäkringen som ett slags konfliktvapen?

– Ja, det låter det som.

– Det blir kanske ett problem när facken börjar ta på sig rollen som försäkringsbolag, att arbetsgivarna kommer in och säger att de lika gärna kan vara det.

Enligt Sen Kanner påstår Klarnas ledning också att det finns ett stort internt motstånd mot strejken. Bland annat sprids uppgifter om att 1000 personer har svarat ”nej” i det hårt kritiserade frågeformulär som skickades ut bland de anställda under förra veckan. Men någon konkret data har inte presenterats, enligt Kanner.

– Det är något som arbetsgivaren påstår och inget som vi kan lita på. Till att börja med är formuläret öppet för hela företaget, så jag tvivlar på att det bara är människor från Sverige som har svarat.

Kanner spår också att människor har svarat nej trots att de kommer strejka, eftersom formuläret till en början framstod som obligatoriskt.

– Jag är inte orolig. Jag är säker på att vi kommer få stort stöd på tisdag.

Kollega söker Klarna för en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Unionen trappar upp Teslastriden

Trycket ökar i Teslakonflikten. Idag varslar Unionen om blockad mot J&B Maskinteknik AB, som utför service på Teslas verkstäder.
– Syftet är att försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef.
Ola Rennstam Publicerad 7 november 2024, kl 15:32
Unionen trappar upp Teslastriden. Till vänster en bilverkstad, till höger en Tesla-bil.
Unionen lägger nya sympatiåtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal. Åtgärderna innebär att J&B Maskinteknik inte får lov att laga viktig utrustning på Teslas verkstäder runt om i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/David Zalubowski/AP.

Teslastrejken har pågått i drygt ett år. Hittills har fackförbundet IF Metalls försök att få till kollektivavtal på Elon Musks bilföretag varit fruktlösa. Teslas svenska dotterbolag har ständigt hittat nya sätt att runda fackens olika blockader och tycks inte ha några planer på att vika sig.

Unionen gav sig in i konflikten i början av maj. Då varslade förbundet om blockad mot Dekra Industrial AB, som bland annat utför besiktning av de fordonslyftar som Tesla använder vid sina verkstäder. Därefter har Unionen varslat om sympatiåtgärder mot två andra företag i samma bransch i syfte att öka trycket i frågan.

Konflikten mot Tesla utökas

I måndags eskalerade konflikten ytterligare när Unionen varslade om blockad mot Tekniska Verken. Dessa sympatiåtgärder gäller arbete vid Teslas laddstationer i Linköping och Katrineholm. Och nu är det dags igen. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad vid J&B Maskinteknik AB. Företaget utför regelbundet service och lagning av viktig utrustning vid Teslas verkstäder. Sympatiåtgärden innebär att J&B kommer vara förhindrade att utföra dessa uppgifter framöver. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt tror att åtgärderna kommer bli kännbara för Tesla.

– Vår bedömning är att det kommer försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, det här är lite bredare än tidigare varsel. Syftet är att understödja IF Metall och hjälpa dem att öka trycket på Tesla så att de tecknar kollektivavtal, säger han.

Kan Tesla inte bara anlita en annat företag som lagar deras utrustning? 
Absolut, självklart är det en fråga som vi följer. Men vi bedömer att det finns ett kunnande hos våra medlemmar på J&B som inte är helt enkelt att ersätta.

Vilken effekt har Unionens tidigare sympatiåtgärder haft?
If Metall uppger att våra åtgärder har gjort det besvärligt och kostsamt för Tesla att bedriva sin verksamhet, men uppenbarligen inte tillräckligt besvärligt så att de valt att teckna avtal. 

Unionen har en hel del medlemmar på Tesla, vad säger de om era konfliktåtgärder och vill de ha kollektivavtal?
– Det finns en pågående dialog. Som alltid i medlemsgrupper finns det olika uppfattningar men jag bedömer att det finns en acceptans hos våra medlemmar på Tesla kring sättet vi i Unionen gör det här på.

Unionens sympatiåtgärder mot Tesla

J & B Maskinteknik Aktiebolag
Unionen varslade den 7 november. Företaget utför regelbundet arbete på Teslas verkstäder med att bland annat serva och laga viktig utrustning som behövs på en verkstad. Konflikten bryter ut den 19 november - om Tesla inte tecknar kollektivavtal innan dess.

Tekniska Verken AB
Unionen varslade den 4 november.  Företaget installerar och underhåller Teslas laddstationer, blockaden syftar till att förhindra att el nyansluts till Teslas laddstolpar i Katrineholm och Linköping. Konflikten bryter ut den 15 november.

Kiwa Sweden AB, DEKRA Industrial AB, Qvalify AB
Sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB (14 maj), KIWA Sweden AB (4 juli) och Qvalify AB (3 oktober). Samtliga företag besiktigar utrustning som Tesla använder på sina verkstäder.