Många arbetssökanden har kanske inte möjligheten att rata jobb, men för den som kan välja finns det alla skäl i världen att se upp så man inte hamnar ur askan i elden. Ett sätt att slippa hamna på en arbetsplats där arbetsmiljön är rutten är, enligt Jimmy Björnhård, vd på marknadsföringsföretaget Maia Marketing och digital strateg, att passa på att ställa frågor.
– Man ska absolut våga ställa frågor. Jag som arbetsgivare tolkar det som ointresse och drar öronen åt mig om den sökande inte har några frågor att ställa.
Jimmy Björnhård, som vurmar för god företagskultur, har hört många skräckhistorier om folk som hamnat snett i arbetslivet och har själv erfarenhet av jobb på företag med infekterad kultur. Han vet hur destruktivt det kan vara och menar att man ska undvika att ta anställning hos usla arbetsgivare eller åtminstone tacka ja till jobbet med öppna ögon.
– Jag brukar tipsa arbetssökande att vara proaktiva under anställningsintervjun för att återställa maktbalansen. Du ska inte bara vara tacksam för att de väljer dig, utan tänka: Förtjänar de mig? Hade jag velat ha uppdraget även om jag haft ett jobb jag trivs med?
Lång lista med smarta frågor
Han publicerade nyligen på Linkedin ett frågebatteri man kan använda sig av under anställningsintervjun, men manar samtidigt till försiktighet.
– Jag rekommenderar att man inte ställer alla frågorna. En intervju handlar om mer än att kartlägga arbetsmiljö, så var selektiv och välj ut sex, sju frågor. Har man fler intervjuer kan man komplettera med fler från listan vid nästa intervjutillfälle.
Vilka frågor man bör välja är individuellt och beror på vad den sökande har för preferenser. Men personalomsättningen är alltid intressant att ta reda på, anser Jimmy Björnhård.
– Hög personalomsättning är väldigt talande. Sedan kan det finnas rimlig anledning till att den är hög, eller så kan det ha gjorts förändringar så att den förväntas sjunka.
Stressfrågor har en avigsida
Frågan hur företaget hanterar stressade medarbetare är också viktig, men ställer man den finns risk att man själv framstår som stresskänslig, varnar Jimmy Björnhård. Man behöver också vara försiktig med hur man ställer frågorna.
– Man sätter ju arbetsgivaren lite på pottkanten, så det är lätt hänt att de känner sig attackerade och hamnar i försvarsställning. Du behöver framstå som intresserad och nyfiken snarare än någon som försöker hitta fel på arbetsplatsen och framstår som en besvärlig typ.
– Om du trots en nyfiken ton uppfattas som besvärlig, kan det säga mer om chefen och jobbet kanske inte var något för dig ändå, säger Jimmy Björnhård.
Frågor att ställa på anställningsintervjun för att undvika dåliga arbetsgivare:
1.Vad är den främsta anledningen till att era medarbetare säger att de älskar att jobba just här?
2. Hur ser er personalomsättning ut, och varför?
3. Vad tror du era tidigare medarbetare skulle säga om sin tid på företaget?
4. På vilket sätt har arbetsplatsen blivit bättre under det senaste året?
5. Kan du beskriva en förändring som skett i bolaget baserat på en medarbetares förslag?
6. På vilket sätt skulle du säga att ni investerar i era medarbetare?
7. Anordnar ni några sociala aktiviteter löpande?
8. Om ni anser er vara en platt organisation, kan du beskriva ett exempel där det blivit väldigt tydligt?
9. Hur utvärderar ni det arbete man utför här?
10. Samlar ni löpande in feedback från era medarbetare? Om ja, hur tar ni vidare den?
11. Kan ni beskriva företagets värderingar?
12. Kan ni beskriva hur företagets värderingar har påverkat ett affärsbeslut i bolaget?
13. Har företaget något hållbarhetsarbete?
14. Hur arbetar man med inkludering och mångfald?
15. Hur hanterar företaget om två medarbetare har en konflikt?
16. Om en medarbetare blir utsatt för hög nivå av stress, hur hanterar ni det som arbetsgivare?
17. Hur ser onboarding-processen ut för en nyanställd?
18. Firar ni framgångar och milstolpar inom företaget? Kan ni ge något exempel på det?
19. Skulle du säga att ni är en transparent arbetsplats, och på vilket sätt?
20. Hur ser en typisk arbetsdag ut här?
21. Hur skulle ni beskriva er företagskultur?
Källa. Jimmy Björnhård.