Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så ökar du dina chanser till nytt jobb

Allt fler visar öppet i sociala medier att de söker nytt jobb. Enligt statistik från Linkedin ger den strategin också fler jobberbjudanden. Men hur öppen kan man vara som arbetslös utan att verka desperat?
Ola Rennstam Publicerad 18 november 2020, kl 15:06
Shutterstock
Att öppet visa i sociala medier att du är arbetslös kan öka dina möjligheter att få jobb. Shutterstock

Företagens omställningstakt går allt snabbare. Tidigare skedde omorganisationerna i cykler på ett par år men i dag pågår omstruktureringen mer eller mindre konstant. Det kan vara en bidragande orsak till att attityderna kring arbetslöshet har förändrats – tiden då det var något genant att vara mellan två jobb är för länge sedan förbi. Numera väljer allt fler att vara helt öppna i sociala medier med att man söker nya utmaningar.

Ny statistik från karriärnätverket Linkedin visar att personer som är öppna med att de söker jobb får 40 procent fler jobberbjudanden än de som inte är öppna med det.

En av dem som lyckats är Maria, 54 år, som förlorade sitt jobb i eventbranschen tidigare i höstas.

– Jag sökte över hundra jobb och var på några intervjuer. Men när jag lade ut att jag sökte jobb på Linkedin fick jag 3 000 visningar, det var helt sjukt. Efter ett par dagar blev jag kontaktad av ett stort företag i teknikbranschen – och fick tjänsten. Det känns helt fantastiskt. Alla sa att det skulle vara svårt, nästan omöjligt, att få ett nytt jobb när man är över 50 men jag tror att det handlar mycket om att våga, säger hon.

Även på TRR, en organisation som hjälper uppsagda tjänstemän till en ny anställning, har man noterat att allt fler väljer att vara öppna med sitt jobbsökande.

– Vi ser att fler än 50 procent av de tjänstemän som kommer till oss går ut i nytt jobb via sitt kontaktnät och då främst sociala medier. Att nätverka och vara öppen med att man behöver hjälp i sin situation mellan två jobb är en viktig del för att lyckas gå vidare, säger Jan Paulusz, rådgivare på TRR.

Den som inte använder sitt nätverk riskerar, enligt Jan Paulusz, att missa den så kallade dolda arbetsmarknaden, alltså de som inte aktivt söker efter folk eller annonserar.

Jan Paulusz

– Man ska självklart alltid höra sig för med sitt närmaste kontaktnät men de flesta jobben finns inte hos dem man känner, utan i nästa led. Och det är där som sociala medier kommer väl till pass. Det har skett en stor förändring under de 20 år som jag jobbat med det här, folk är mer öppna i dag, säger han.

I början av hösten introducerade Linkedin en ny märkning som gör att det syns direkt på din profilbild att du är sugen på ett nytt jobb. Den består av ett grönt band runt bilden med texten ”open to work” och man kan välja om märkningen ska vara synlig för alla användare eller enbart för rekryterare, dock inte för rekryterare på din egen arbetsplats. Jan Paulusz har många klienter som fått jobberbjudande genom den nya hashtaggen.

– Det initiativet har lett till att många har vågat visa offentligt att man är mellan två jobb. De som tidigare varit lite tveksamma har nu kunnat se att man inte är ensam i den situationen, säger han.

En artikel i den amerikanska tidskriften Forbes varnar dock för att använda den nya funktionen på Linkedin, detta eftersom öppenheten kan uppfattas som desperat och skada chanserna att bli kontaktad av en rekryterare. Framför allt bör man undvika inställningen där alla användare kan se den gröna märkningen. Rådet att vara försiktig gäller i synnerhet den som har en anställning, rekryterare hos arbetsgivaren kan be kollegor på andra företag att kolla upp din profil, varnar tidningen. Jan Paulusz är inne på samma linje.

– Alla är inte bekväma med tillvägagångssättet. Det är viktigt att man själv känner hur öppen man vill vara. Man kan absolut framstå som lite FÖR öppen eller desperat om man skriver sitt telefonnummer i rubriken med efterföljande utropstecken på sin Linkedinprofil.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat. På grund av ett sekretessavtal med den nya arbetsgivaren har hon bett att få vara anonym.

Så utvecklar du ditt nätverk

  • Tänk igenom vilka kontakter du vill ha med i ditt nätverk och varför.
  • Underhåll ditt nätverk. Slå en signal, skicka ett mejl eller uppmärksamma någon som fått en ny tjänst eller firar årsdag på jobbet.
  • Var tydlig i din presentation på Linkedin. Lyft fram dina erfarenheter, kunskaper och styrkor. Öva på att presentera dig själv.
  • Var aktiv. Gör inlägg i sociala medier och kommentera andras.
  • Våga ta kontakt. Var lyhörd och ställ frågor. Föreslå en lunch eller en fika. Gå på mässor och delta i frukostseminarier och nätverksträffar.

Jan Paulusz, rådgivare TRR

Söka jobb

Videorekrytering – tidssmart eller fördomsfullt?

Film istället för brev. Många företag använder videoansökan som ett komplement när de rekryterar. Tidssparande och effektivt eller fördomsfullt och ytligt?
Lina Friberg Publicerad 15 februari 2023, kl 06:00
Kvinna med mobiltelefon filmar sig själv utomhus.
Personligt brev eller en film? Hur bra fungerar jobbansökningar på video? Meningarna går isär. FOTO: Fredrik Sandberg/TT.

Både arbetsmarknaden och sättet att rekrytera har förändrats. Traditionell rekrytering i form av personliga brev och klassiska cv skickade direkt till arbetsgivaren får nu samsas med mer digitala sätt att söka jobb. Videopresentation - där kandidaten får svara på några förutbestämda frågor och filma sig själv när de svarar och digitala förinspelade intervjuer med specifika frågor - är numera inget ovanligt.

– Det är sätt att spara tid och pengar för den som anställer. Rekryteraren kan titta på kandidatens videoinspelningar många gånger, men också snabbspola om bedömningen snabbt kan göras att kandidatens profil inte stämmer överens med behovet, säger Per Thilander, universitetslektor i Management och Organisation vid Göteborgs universitet om fenomenet.

Han menar att även för den arbetssökande blir det mer effektivt då denne själv kan välja när inspelningen ska göras och slipper vara på plats fysiskt.

Videorekryteringens svagheter

 Per Thilander ser även svagheter med videorekrytering:

–Nackdelarna för rekryteraren är att man tappar autencitet, alltså ”känslan i rummet” utan ett personligt möte. Rekryteraren kan heller inte veta om personen kan svara på följdfrågor, utanför ”inspelat manus”, säger han.

Per Thilander påpekar att den arbetssökande i sin tur kan uppleva viss osäkerhet då det inte går att ställa följdfrågor eller uppfatta hur rekryteraren reagerar när videopresentationen spelas upp.

–Självklart finns även risken att rekryteraren, medvetet eller omedvetet, bedömer kandidatens utseende eller presentation, snarare än innehållet i vad som sägs. Samtidigt finns ju den risken även vid ett personligt möte, så det är egentligen ingen skillnad, säger Per Thilander.

Fördomsfri rekrytering önskas

Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG rekryterar utifrån en modell de kallar fördomsfri rekrytering. Det innebär rekrytering utifrån enbart kompetens, motivation och potential.

Åsa Edman Källströmer.

– Vi vill veta så lite som möjligt om våra kandidater vad det gäller utseende, ålder eller kön eftersom vi vet att ett första intryck inte är rätt, säger Åsa Edman Källströmer, vd på rekryterings- och bemanningsföretaget TNG.

Företaget har kartlagt vilken typ av rekrytering jobbsökare i Sverige önskar. Undersökningen är baserad på intervjuer med drygt 1250 personer i arbetsför ålder under hösten 2022.

– Rapporten visar att endast sex procent av de tillfrågade anser att videopresentation är ett rättvist och objektivt sätt att bli bedömd på, säger Åsa Edman Källströmer.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att videopresentationer både är förlegade och fördomsfulla. Validiteten är dessutom väldigt låg eftersom det är väldigt svårt att jämföra svaren i den typ av öppna frågor som ställs. Jag skulle säga att det är en urvalsmetod som är på väg bort, för den tillför inte något, säger Åsa Edman Källströmer.

Är inte metoden bruklig som komplement eller för att spara tid åt rekryteraren speciellt när det gäller populära jobb inom servicebranschen?

– Det blir alldeles för mycket fokus på utseende och man ska inte tro att man kan se hur bra en person är på till exempelvis service genom en video.

Skrota det traditionella 

Sofia Viredius.

Sofia Viredius som är konsultchef på Lernia är precis av motsatt uppfattning. Hon tycker att en videopresentation är en väldigt effektiv parameter att jobba med till en viss typ av jobb.

– Jag anställde en kvinna enbart på grund av hennes videopresentation, om jag bara utgått från hennes cv hade jag troligtvis inte ens bokat henne för intervju.

Sofia Viredius anser att en video kan vara en rakare väg till vissa jobb.

– Jag tycker att vi skulle kunna skrota det traditionella cv:t. till exempel när det handlar om jobb där den formella kompetensen är mindre viktig och personegenskaperna väger tyngre. I vissa arbeten är det dessutom helt oväsentligt att du kan formulera ett bra cv eller uttrycka dig väl i skrift. Då kan en videopresentation vara en bättre idé, säger hon.

Videopresentation kan få dig att sticka ut

Hon menar att en videopresentation ger arbetsgivaren en tydligare bild av kandidatens personlighet, attityd och utstrålning som ofta spelar stor roll i en rekryteringsprocess. Och det kan vara ett effektivt sätt att gallra bland de sökande.

–  Till vissa arbeten får vi oerhört många ansökningar, till exempel receptionistjobb eller kundtjänst. Då kan en videopresentation vara ett perfekt komplement att sticka ut ur mängden och visa att är du är en framåt och kommunikativ person, säger Sofia Viredius.

Finns inte risken att man som rekryterare låter sig förblindas av en arbetssökandes charm eller tilltalande yttre?

– Absolut, men videopresentation är bara en flera parametrar som bedöms vid rekryteringen.