Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så fixar du ett jobb du trivs med

Det går att hitta ett jobb som du gillar – trots coronakrisen. I guiden Karriärhandboken får du lära dig hur du hittar de dolda jobben, vässar ditt cv och hittar motivationen när tvivlet kommer.
David Österberg Publicerad 16 oktober 2020, kl 12:53
 Shopping King Louie / Colourbox, Åsa Siller
Det vanligaste misstaget när man söker jobb är att stirra sig blind på platsannonser trots att det finns många jobb som aldrig utannonseras, enligt Lisa Rosengren, karriärrådgivare och coach. Shopping King Louie / Colourbox, Åsa Siller

Allt färre tycker att jobbet är meningsfullt. Det visar en rapport från Jobbhälsoindex. För fem år sedan svarade 66 procent av svenskarna att deras jobb var meningsfulla, mot 59 procent förra året. Färre ser också betydelsen av vad de gör på jobbet.  

Att vantrivas på jobbet ökar risken för sjukskrivning, stör nattsömnen, ökar viljan att gå i tidig pension och viljan att gå från hel- till deltid enligt rapporten. Det finns med andra ord skäl att fundera över hur man har det på jobbet – och om det är dags att göra något annat.

Lisa Rosengren är karriärrådgivare och coach och arbetar just nu på TRR. Dessutom har hon skrivit ”Karriärhandboken – en praktisk guide för dig som vill vidare i arbetslivet”.

– Den är till för alla som har ett jobb, men känner att de vill ta sig vidare. Det kan handla om en annan tjänst eller att man har kommit fram till att man vill studera eller starta eget. Men den är också till för dem som är mellan jobb, oavsett om man han har valt det själv eller inte, säger hon.

Ett första steg på vägen mot att få det arbetsliv man vill ha är att sätta sig ner och fundera. Då kan man komma fram till vad man vill, vilka egenskaper och kunskaper man har och vilka man behöver skaffa sig för att nå målet.

– Jag tror att allt för många vaknar upp en vacker dag och inser att de aldrig gjorde ett aktivt val, att de halkade in på det där jobbet eller den där branschen. Om man sätter sig ner och planerar ökar chanserna att man får det arbetsliv som man önskar.

Vilket är det vanligaste misstaget när man söker jobb?
– Att stirra sig blind på platsannonser. Då missar man ungefär 70 procent av de lediga jobben, jobb som aldrig utannonseras och lägger alldeles för mycket tid på utannonserade tjänster. Det är bättre att lägga tid på att nätverka, kontakta personer, kontakta företag som man är intresserad av, registrera sitt cv på rekryterings- och bemanningsföretag och bevaka företags hemsidor.

När man vet vad man vill och hur man ska nå dit är det smart att lägga tid på att skriva ett riktigt bra cv, enligt Lisa Rosengren. Många rekryterare läser enbart det och därför är det viktigt att cv:t kan stå för sig självt.

– Det är bra att skriva en liten sammanfattning längst upp. Där kan du trycka på specifika kunskaper och erfarenheter som företaget efterfrågar, så det blir det första de ser när de läser ditt cv. Jag brukar kalla det en appetizer, för det beskriver vad det ska vara. Det är också bra med en mening om vad du bidrar med som person och ett par meningar om varför du vill det här. Är det ett mer allmänt cv kan du skriva vilken typ av jobb du är intresserad av.

Att det är viktigt med ett bra cv betyder dock inte att det personliga brevet, eller motivationsbrevet som Lisa Rosengren kallar det, är oviktigt. I alla fall inte om företaget efterfrågar ett sådant – en del vill bara ha cv:t.

– Brevet ska svara på två frågor: varför du är intresserad av tjänsten och företaget och varför de ska anställa dig, vad du kan tillföra. Du ska inte sammanfatta cv:t utan snarare lyfta ut några godbitar som handlar om varför du skulle passa till den här tjänsten. Många slarvar med varför de är intresserade av tjänsten och företaget, men det är synd för många företag uppskattar väldigt mycket att få veta det.

Hur ska man tänka om man tycker att det är jobbigt att nätverka, söka jobb på sociala medier, hänga på Linkedin och marknadsföra sig själv?
– Det är lätt att känna att man kommer och stör och tigger om ett jobb. Då är mitt tips att i stället tänka ”här kommer jag och erbjuder min hjälp att lösa det här företagets behov eller problem”. Hitta ditt sätt att kommunicera så att du känner dig bekväm, men våga samtidigt utmana dig själv en smula.

Lisa Rosengren säger att man kan läsa hennes bok från pärm till pärm, eller använda den som ett uppslagsverk för att få tips i den situationen man befinner sig i. Det går till exempel att lära sig mer om Linkedin, om personlighetstester, om vad man ska tänka på innan man tackar ja till ett jobb eller hur man karriärplanerar efter 55.

– Jag tycker att vi ska se karriären som en klätterställning i stället för som en stege. Karriär handlar om hur vi vill utvecklas snarare än att alltid ta ett steg uppåt. Det borde vara okej att ta ett steg åt sidan eller nedåt, om det är det man vill.

Peppa dig själv!

Det kan vara tufft att söka jobb eller att vantrivas på jobbet. Därför kan det vara klokt att skaffa sig en boost-låda, tycker Lisa Rosengren. Så här gör du:

  • Fundera över saker som du har gjort på tidigare eller nuvarande arbetsplatser som du är stolt och nöjd över.
  • Be folk som du jobbar eller har jobbat med om positiv feedback. Då får du höra vad andra tycker att du är bra på och vilka positiva egenskaper du har. Du kan även be dina nära och kära om feedback, så blir du påmind om vilken härlig person du är utanför jobbet.
  • Skriv ner alltihop och sätt upp lappen på kylskåpet. Då har du något att ta till när tvivlen börjar komma.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Lär dig tolka jobbannonserna

Dagens platsannonser kan få den mest meriterade toppkandidaten att tappa modet. Det tycks vara folk med superkrafter som avses i jobbannonserna. Lär dig att avkoda och använda flosklerna så blir det lättare att ro hem jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 16 maj 2024, kl 06:04
Jobbannonser innehåller lätt floskler som många bollar i luften, stresstålig och agilt arbetssätt. Men vad betyder de? Till vänster en man helt täckt av post it-lappar och till höger en jonglerande clown i kostym på ett kontor.
Många bollar i luften? Stresstålig? Agilt arbetssätt? Jobbannonser kryllar av floskler. Men vad betyder de? Kollega hjälper dig avkoda klyschorna när du söker jobb. Foto: Colourbox.

"Företaget XX söker nu efter sin nya stjärna som brinner för att ta försäljning till en ny nivå genom att skapa långsiktiga relationer med alla kunder."


Meningen kommer från en autentisk platsannons i Sverige år 2024. Man undrar lite över vilken stjärna som vågar anta utmaningen och vad denna har för självbild. Men du behöver faktiskt varken vara en stjärna, superhjälte eller ens narcissists för att ro hem en anställning. Det går utmärkt att avdramatisera kravspecifikationerna genom att omtolka flosklerna i rekryteringsammanhangen. Samt bolla tillbaka klyschorna till arbetsgivaren.

Du ska vara: Positiv

Ställs kravet att du ska vara positiv betyder det i själva verket att du ska säga ja till allt och inte ifrågasätta chefens beslut. Det är helt klart något skumt med ledare som vill omge sig med smilande ja-sägare, i synnerhet sedan det framkommit att positiva medarbetare är skadliga för arbetsmiljön.  Men tala för all del inte om att du är en skeptiker. Nicka bara leende åt alla floskler och kläck ur dig att du gärna ser glaset som halvfullt. Ännu hellre helt fullt. Vem kan invända mot ett helfullt glas liksom? 

Stresstålig

Ordet stresstålig= röd varningsflagg.  Det betyder egentligen att här bryr man sig inte så mycket om arbetsmiljön utan betraktar personalen som en slit- och slängprodukt. Vana av att ha många bollar i luften är en förlegad klyscha som lyder under samma kategori larmsignaler som stresstålighet. 

Målmedveten 

Det här kravet torde vi alla ärligen kunna svara ett rungande ja på. För vem kan förneka att lunchen med kollegorna inte är arbetsdagens utan tvekan viktigaste mål? Vad arbetsgivaren däremot är ute efter är onekligen en enveten liten streber som kan se till att chefernas bonusprogram ger rejäl utdelning.

Självgående

Detta är en ren och skär arbetsgivarlögn. Fall inte i den fällan att poängtera du är bra på att ta eget ansvar. Chefer vill visserligen inte bli besvärade med krav på coaching och bekräftelse, men de vill heller inte att du ska fatta självständiga beslut och tuffa på efter eget skön. 

Gilla ett högt tempo 

Ja, så klart arbetsgivarna inbillar sig att de vill ha en Duracellkanin. Men man ska akta sig för önskningar, den arbetsgivare som fått denna våta dröm uppfylld lär nog bittert ångra att hen anställd ett energiknippe som inte tycks ha en av-knapp. Såvida du inte är lika sävlig som en sengångare kan du gott hävda att du gillar ett högt tempo. Att det uteslutande gäller i actionrullar, behöver du inte avslöja. 

Prestigelös 

Jo, tjena. Prestige är närbesläktat med ordet prestera och säg den arbetsgivare som inte vill att anställda ska prestera? Står det prestigelös i annonsen ska det tolkas som att du ska vara ödmjuk inför överheten och kunna rycka in och skura toaletterna eller tvätta chefens bil utan knot, oavsett vad du är anställd som. Pass på den. 

Kreativ 

Tolkningen beror på lite vilket yrke som avses. Det kan betyda att man är ute efter någon som kan se mellan fingrarna på arbetstidslagar eller andra lagar med för den delen. Att du ska vara lite uppfinningsrik när det gäller att skriva fakturor eller kränga skosnören. Rör det sig om ett så kallat konstnärligt yrke så kan det vara tillrådligt att plugga in floskeln: ”Jag är van att tänka utanför boxen, men går aldrig över gränsen”.  

Hög servicekänsla/ serviceminded 

Du ska utan gnöl hämta kaffe åt chefen och konstant lisma för kunder som alltid anses ha rätt. Passar inte galoscherna så…Men visst passar de dig – du kan ju sannenligt erkänna att du tycker servicekänsla är A och O. Åtminstone när du själv är kund. 

Förändringsbenägen

Som om! Jo, du ska självklart stoiskt emotse alla tröstlösa omorganisationer, men nåde dig om du själv kommer med något förslag som skulle förbättra situationen på arbetsplatsen. 

Samarbetsvillig 

Jo vars, det beror väl lite på vem du är villig att samarbeta med? Är det chefen och dennes lilla kotteri av bruntungor är det välkommet, men skulle du få för dig att samarbeta med kollegorna om att exempelvis bilda klubb och kräva kollektivavtal? Inte så populärt.  Men framhåll gärna att du har lagkänsla. Att din lagkänsla begränsar sig till AIK, behöver du inte berätta. 

Engagerad

Ett ord som frekvent förekommer i jobbannonser och som kan tolkas fritt. De flesta är ju engagerade i någonting - hur det går för Kim och Kylie eller vilka som kommer att dö i nästa säsong av House of Dragons. Det arbetsgivaren i själva verket vill höra är du brinner för försäljningsmål eller produktionsprocesser eller vad det nu är företaget sysslar med. 

Flexibel

Nej, det betyder inte att arbetsgivaren låter dig välja när och var du ska jobba, utan snarare att du ska kunna jobba över när det behövs och ha möjlighet att dumpa såväl ungar som privatliv när plikten kallar. Du kanske också behöver vara lite flexibel när det gäller lönen och ha förståelse för att den inte nödvändigtvis kommer den 25:e varje månad. 

Du brinner för… 

Jodå, uttrycket florerar fortfarande i jobbannonser, trots att det är såå 1900-tal och majoriteten av alla läskunniga insett att den som brinner för jobbet också blir utbränd. Trendkänsliga arbetsgivare har dock ersatt den uttjatade frasen med Passionerad. Eller Driven. Och passionerade eller drivna är vi väl alla lite till mans?

Strukturerad 

Varför inte? Men vad vill företaget ha egentligen? Att du kan ställa kaffekoppen i diskmaskinen efter dig eller komma ihåg inbokade möten?  Ett litet diffust ord som egentligen vem som helst som förmår organisera sin besticklåda kan skriva under på. 

Agilt arbetssätt 

Ingen har hittills lyckats klura ut vad det egentligen betyder, det är förmodligen ett uttryck som arbetsgivare gärna svänger sig med eftersom det ger illusion av att man är i framkant. Svara gärna att du är öppen både för iterativa och inkrementella arbetssätt. Det lär få arbetsgivaren att inte ställa fler frågor i ämnet.