Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så fixar du ett jobb du trivs med

Det går att hitta ett jobb som du gillar – trots coronakrisen. I guiden Karriärhandboken får du lära dig hur du hittar de dolda jobben, vässar ditt cv och hittar motivationen när tvivlet kommer.
David Österberg Publicerad 16 oktober 2020, kl 12:53
 Shopping King Louie / Colourbox, Åsa Siller
Det vanligaste misstaget när man söker jobb är att stirra sig blind på platsannonser trots att det finns många jobb som aldrig utannonseras, enligt Lisa Rosengren, karriärrådgivare och coach. Shopping King Louie / Colourbox, Åsa Siller

Allt färre tycker att jobbet är meningsfullt. Det visar en rapport från Jobbhälsoindex. För fem år sedan svarade 66 procent av svenskarna att deras jobb var meningsfulla, mot 59 procent förra året. Färre ser också betydelsen av vad de gör på jobbet.  

Att vantrivas på jobbet ökar risken för sjukskrivning, stör nattsömnen, ökar viljan att gå i tidig pension och viljan att gå från hel- till deltid enligt rapporten. Det finns med andra ord skäl att fundera över hur man har det på jobbet – och om det är dags att göra något annat.

Lisa Rosengren är karriärrådgivare och coach och arbetar just nu på TRR. Dessutom har hon skrivit ”Karriärhandboken – en praktisk guide för dig som vill vidare i arbetslivet”.

– Den är till för alla som har ett jobb, men känner att de vill ta sig vidare. Det kan handla om en annan tjänst eller att man har kommit fram till att man vill studera eller starta eget. Men den är också till för dem som är mellan jobb, oavsett om man han har valt det själv eller inte, säger hon.

Ett första steg på vägen mot att få det arbetsliv man vill ha är att sätta sig ner och fundera. Då kan man komma fram till vad man vill, vilka egenskaper och kunskaper man har och vilka man behöver skaffa sig för att nå målet.

– Jag tror att allt för många vaknar upp en vacker dag och inser att de aldrig gjorde ett aktivt val, att de halkade in på det där jobbet eller den där branschen. Om man sätter sig ner och planerar ökar chanserna att man får det arbetsliv som man önskar.

Vilket är det vanligaste misstaget när man söker jobb?
– Att stirra sig blind på platsannonser. Då missar man ungefär 70 procent av de lediga jobben, jobb som aldrig utannonseras och lägger alldeles för mycket tid på utannonserade tjänster. Det är bättre att lägga tid på att nätverka, kontakta personer, kontakta företag som man är intresserad av, registrera sitt cv på rekryterings- och bemanningsföretag och bevaka företags hemsidor.

När man vet vad man vill och hur man ska nå dit är det smart att lägga tid på att skriva ett riktigt bra cv, enligt Lisa Rosengren. Många rekryterare läser enbart det och därför är det viktigt att cv:t kan stå för sig självt.

– Det är bra att skriva en liten sammanfattning längst upp. Där kan du trycka på specifika kunskaper och erfarenheter som företaget efterfrågar, så det blir det första de ser när de läser ditt cv. Jag brukar kalla det en appetizer, för det beskriver vad det ska vara. Det är också bra med en mening om vad du bidrar med som person och ett par meningar om varför du vill det här. Är det ett mer allmänt cv kan du skriva vilken typ av jobb du är intresserad av.

Att det är viktigt med ett bra cv betyder dock inte att det personliga brevet, eller motivationsbrevet som Lisa Rosengren kallar det, är oviktigt. I alla fall inte om företaget efterfrågar ett sådant – en del vill bara ha cv:t.

– Brevet ska svara på två frågor: varför du är intresserad av tjänsten och företaget och varför de ska anställa dig, vad du kan tillföra. Du ska inte sammanfatta cv:t utan snarare lyfta ut några godbitar som handlar om varför du skulle passa till den här tjänsten. Många slarvar med varför de är intresserade av tjänsten och företaget, men det är synd för många företag uppskattar väldigt mycket att få veta det.

Hur ska man tänka om man tycker att det är jobbigt att nätverka, söka jobb på sociala medier, hänga på Linkedin och marknadsföra sig själv?
– Det är lätt att känna att man kommer och stör och tigger om ett jobb. Då är mitt tips att i stället tänka ”här kommer jag och erbjuder min hjälp att lösa det här företagets behov eller problem”. Hitta ditt sätt att kommunicera så att du känner dig bekväm, men våga samtidigt utmana dig själv en smula.

Lisa Rosengren säger att man kan läsa hennes bok från pärm till pärm, eller använda den som ett uppslagsverk för att få tips i den situationen man befinner sig i. Det går till exempel att lära sig mer om Linkedin, om personlighetstester, om vad man ska tänka på innan man tackar ja till ett jobb eller hur man karriärplanerar efter 55.

– Jag tycker att vi ska se karriären som en klätterställning i stället för som en stege. Karriär handlar om hur vi vill utvecklas snarare än att alltid ta ett steg uppåt. Det borde vara okej att ta ett steg åt sidan eller nedåt, om det är det man vill.

Peppa dig själv!

Det kan vara tufft att söka jobb eller att vantrivas på jobbet. Därför kan det vara klokt att skaffa sig en boost-låda, tycker Lisa Rosengren. Så här gör du:

  • Fundera över saker som du har gjort på tidigare eller nuvarande arbetsplatser som du är stolt och nöjd över.
  • Be folk som du jobbar eller har jobbat med om positiv feedback. Då får du höra vad andra tycker att du är bra på och vilka positiva egenskaper du har. Du kan även be dina nära och kära om feedback, så blir du påmind om vilken härlig person du är utanför jobbet.
  • Skriv ner alltihop och sätt upp lappen på kylskåpet. Då har du något att ta till när tvivlen börjar komma.
Söka jobb

Videorekrytering – tidssmart eller fördomsfullt?

Film istället för brev. Många företag använder videoansökan som ett komplement när de rekryterar. Tidssparande och effektivt eller fördomsfullt och ytligt?
Lina Friberg Publicerad 15 februari 2023, kl 06:00
Kvinna med mobiltelefon filmar sig själv utomhus.
Personligt brev eller en film? Hur bra fungerar jobbansökningar på video? Meningarna går isär. FOTO: Fredrik Sandberg/TT.

Både arbetsmarknaden och sättet att rekrytera har förändrats. Traditionell rekrytering i form av personliga brev och klassiska cv skickade direkt till arbetsgivaren får nu samsas med mer digitala sätt att söka jobb. Videopresentation - där kandidaten får svara på några förutbestämda frågor och filma sig själv när de svarar och digitala förinspelade intervjuer med specifika frågor - är numera inget ovanligt.

– Det är sätt att spara tid och pengar för den som anställer. Rekryteraren kan titta på kandidatens videoinspelningar många gånger, men också snabbspola om bedömningen snabbt kan göras att kandidatens profil inte stämmer överens med behovet, säger Per Thilander, universitetslektor i Management och Organisation vid Göteborgs universitet om fenomenet.

Han menar att även för den arbetssökande blir det mer effektivt då denne själv kan välja när inspelningen ska göras och slipper vara på plats fysiskt.

Videorekryteringens svagheter

 Per Thilander ser även svagheter med videorekrytering:

–Nackdelarna för rekryteraren är att man tappar autencitet, alltså ”känslan i rummet” utan ett personligt möte. Rekryteraren kan heller inte veta om personen kan svara på följdfrågor, utanför ”inspelat manus”, säger han.

Per Thilander påpekar att den arbetssökande i sin tur kan uppleva viss osäkerhet då det inte går att ställa följdfrågor eller uppfatta hur rekryteraren reagerar när videopresentationen spelas upp.

–Självklart finns även risken att rekryteraren, medvetet eller omedvetet, bedömer kandidatens utseende eller presentation, snarare än innehållet i vad som sägs. Samtidigt finns ju den risken även vid ett personligt möte, så det är egentligen ingen skillnad, säger Per Thilander.

Fördomsfri rekrytering önskas

Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG rekryterar utifrån en modell de kallar fördomsfri rekrytering. Det innebär rekrytering utifrån enbart kompetens, motivation och potential.

Åsa Edman Källströmer.

– Vi vill veta så lite som möjligt om våra kandidater vad det gäller utseende, ålder eller kön eftersom vi vet att ett första intryck inte är rätt, säger Åsa Edman Källströmer, vd på rekryterings- och bemanningsföretaget TNG.

Företaget har kartlagt vilken typ av rekrytering jobbsökare i Sverige önskar. Undersökningen är baserad på intervjuer med drygt 1250 personer i arbetsför ålder under hösten 2022.

– Rapporten visar att endast sex procent av de tillfrågade anser att videopresentation är ett rättvist och objektivt sätt att bli bedömd på, säger Åsa Edman Källströmer.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att videopresentationer både är förlegade och fördomsfulla. Validiteten är dessutom väldigt låg eftersom det är väldigt svårt att jämföra svaren i den typ av öppna frågor som ställs. Jag skulle säga att det är en urvalsmetod som är på väg bort, för den tillför inte något, säger Åsa Edman Källströmer.

Är inte metoden bruklig som komplement eller för att spara tid åt rekryteraren speciellt när det gäller populära jobb inom servicebranschen?

– Det blir alldeles för mycket fokus på utseende och man ska inte tro att man kan se hur bra en person är på till exempelvis service genom en video.

Skrota det traditionella 

Sofia Viredius.

Sofia Viredius som är konsultchef på Lernia är precis av motsatt uppfattning. Hon tycker att en videopresentation är en väldigt effektiv parameter att jobba med till en viss typ av jobb.

– Jag anställde en kvinna enbart på grund av hennes videopresentation, om jag bara utgått från hennes cv hade jag troligtvis inte ens bokat henne för intervju.

Sofia Viredius anser att en video kan vara en rakare väg till vissa jobb.

– Jag tycker att vi skulle kunna skrota det traditionella cv:t. till exempel när det handlar om jobb där den formella kompetensen är mindre viktig och personegenskaperna väger tyngre. I vissa arbeten är det dessutom helt oväsentligt att du kan formulera ett bra cv eller uttrycka dig väl i skrift. Då kan en videopresentation vara en bättre idé, säger hon.

Videopresentation kan få dig att sticka ut

Hon menar att en videopresentation ger arbetsgivaren en tydligare bild av kandidatens personlighet, attityd och utstrålning som ofta spelar stor roll i en rekryteringsprocess. Och det kan vara ett effektivt sätt att gallra bland de sökande.

–  Till vissa arbeten får vi oerhört många ansökningar, till exempel receptionistjobb eller kundtjänst. Då kan en videopresentation vara ett perfekt komplement att sticka ut ur mängden och visa att är du är en framåt och kommunikativ person, säger Sofia Viredius.

Finns inte risken att man som rekryterare låter sig förblindas av en arbetssökandes charm eller tilltalande yttre?

– Absolut, men videopresentation är bara en flera parametrar som bedöms vid rekryteringen.