Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

4 av 10 vill byta jobb efter semestern

Högre lön, nya utmaningar eller en bättre chef. Skälen till att många överväger att byta jobb efter sommarledigheten är flera, visar en färsk studie.
Kamilla Kvarntorp Publicerad
Pressmaster/Colourbox
Många känner att de vill byta jobb när de kommer tillbaka efter semestern. Pressmaster/Colourbox

Fyra av tio arbetstagare funderar över att byta jobb efter semestern.

– Sommarsemestern är lång, då tar man sig tid för att reflektera över vad man vill med yrkeslivet och om man är på rätt position. Sådana tankar sätts igång när vardagspulsen stannar upp, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket Jobb, som har gjort undersökningen i samarbete med Kantar Sifo.

Bland yrkesverksamma i åldersgruppen 18-29 år är andelen ännu större – nästan sex av tio har funderat på en ny karriär under sommarledigheten.

– De yngre stannar inte lika länge på en arbetsplats som äldre generationer. De är nyfikna på något nytt. Många unga känner också att de har svårt att avancera på sin nuvarande arbetsplats. De är hämmade i den position eller roll som de har i dag. Det gör att de söker sig till något annat, säger Tero Marjamäki.

De främsta anledningarna till att svenskarna funderar på att byta jobb är för att få en bättre lön, att testa något nytt eller för att få nya utmaningar. Men män och kvinnor anger olika skäl till varför de överväger ett nytt jobb.

Kvinnor vill i större utsträckning än män att jobbytet ska leda till mindre stress och en lugnare miljö.

– Familjesituationen kan spela in, att kvinnor fortfarande tar större ansvar för hemmet, säger Tero Marjamäki.

Män anger samtidigt oftare än kvinnor att de vill byta jobb för att testa något nytt.

– Vi har inte fördjupat oss i vad det beror på, men en förklaring skulle kunna vara att männen har större självförtroende att söka sig till en ny arbetsplats, fortsätter Tero Marjamäki.

Läs mer: Därför ska du våga använda Linkedin

Därför vill svenskarna byta jobb

1. Bättre lön, 37 procent

2. Testa något nytt, 27 procent

3. Nya utmaningar, 26 procent

4. Vill ha en bättre chef, 17 procent

5. Känner inte att det finns möjlighet att avancera på nuvarande arbetsplats, 16 procent

6. Trivs inte med företagskulturen, 16 procent

7. Vill ha roligare arbetsuppgifter, 15 procent

8. Vill ha bättre arbetstider, 14 procent

9. Vill ha närmare till jobbet, 14 procent

10. Vill ha bättre arbetsvillkor, 13 procent

Blocket jobb/Kantar Sifo

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Därför blir du ghostad när du söker jobb

Att bli ghostad när man söker jobb blir allt vanligare, visar en ny undersökning. Det kräver både tid och energi att skicka in en ansökan. Så varför får du inga svar?
Carolina Högling Publicerad 22 april 2025, kl 06:01
Ghostning vid rekrytering. Till vänster en kvinna och en man på anställningsintervju. Till höger en hand som håller i mobiltelefon och texten Ghostad.
Det finns flera anledningar till att rekryterare ghostar kandidaterna. Till exempel att de inte har tid eller att de inte har i sin process att svara alla sökande. Foto: Colourbox.

Allt fler vittnar om att de blir ghostade när de söker jobb. Det visar en ny undersökning från Linkedin. I undersökningen med 1000 yrkesverksamma i Sverige uppgav 35 procent att de vid något tillfälle blivit ghostade av en rekryterare.

Du har lagt ned både tid och energi för att få till ett personligt brev till den roll du söker. Sedan har du svarat på alla rekryterarens frågor, kallats till en intervju och förberett dig för att kunna ge dem det bästa möjliga intrycket. Efter intervjun blir det tyst. Tiden går­­ – du har blivit ghostad. Men varför?

Alexandra Sjöberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

 – Det kan finnas många olika anledningar. Till exempel att platsen redan har tillsatts genom en känd kandidat, att de har fått ett stort antal ansökningar och inte hinner med eller att de inte har i sin rekryteringsprocess att svara alla sökande, säger Alexandra Sjöberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen. 

 I en annan undersökning av Linkedin där respondenterna var HR-specialister och rekryteringschefer i Sverige uppgav 75 procent att rekryterare inte alltid har tid att svara på alla ansökningar.

Malin Nordh Hellström, rekryteringskonsult.

– Många rekryterare är överbelastade, de jobbar med för många uppdrag parallellt och de prioriterar tyvärr fel. Sedan tror jag att det finns de som tycker att det är obekvämt att ge negativa besked. Man drar sig från det för att man tycker det är jobbigt. Som närmsta chef måste man utbilda eller coacha hur man ger konstruktiv feedback, säger Malin Nordh Hellström, rekryteringskonsult och grundare av Reperio Search.

Att inte få någon återkoppling i en rekryteringsprocess är jobbigt, men det kan även skada arbetsgivarens varumärke.

– Ghosting är ett stort problem och det skadar ryktet i rekryteringsbranschen, varumärket för arbetsgivaren och kandidatupplevelsen. En av de viktigaste sakerna i vårt jobb är att återkoppla och att hålla en kontinuerlig dialog, säger Malin Nordh Hellström.

Vad är ghosting?

Ordet ghosting används vanligen i datingsammanhang. Språktidningen skriver att det betyder att ”göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken”. Om man pratar om att bli ghostad i rekryteringssammanhang betyder det att inte få någon återkoppling från rekryteraren efter en inskickad ansökan eller intervju.