
Försäkringskassan bedriver sedan 2013 en pilotverksamhet med en ny försäkringsmedicinsk utredning som görs av en läkare, en så kallad aktivitetsförmågeutredning (AFU). För att bedöma arbetsförmåga och rätten till ersättning har Försäkringskassan tillgång till ett kunskapsunderlag som beskriver vilken arbetsförmåga som krävs inom 40 yrkesområden.
Men rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) visar att kunskapsunderlaget i AFU inte alltid stämmer överens med verklighetens krav på förmågor som behövs för att kunna utföra olika arbeten.
– Man kan ifrågasätta om kunskapsunderlaget ska användas i bedömningen av personers arbetsförmåga innan det är säkerställt att det ger en rättvisande bild av de fysiska och psykiska krav som ställs i olika arbeten, säger Ola Leijon, en av författarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande från ISF.
ISF har även hittat kvalitetsbrister i hur Försäkringskassan använder läkarutlåtanden och hur F-kassans bedömningar ”kvalitetssäkras”.
– Att bedömningar av en persons arbetsförmåga inte görs på ett enhetligt sätt hos Försäkringskassan kan leda till att besluten om ersättning från sjukförsäkringen inte blir likformiga, säger Ola Leijon.
ISF:
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har till uppgift att genom systemtillsyn och effektivitetsgranskning värna rättssäkerheten och effektiviteten inom socialförsäkringsområdet.
Det första initiativet till att bilda ISF togs av regeringen i budgetpropositionen för 2007, med bakgrunden att Försäkringskassan inte bör utöva tillsyn över sig själv och att den tidigare tillsynsmyndigheten (Riksförsäkringsverket) och tillsynsobjekten (de allmänna försäkringskassorna) nu hade gått upp i samma myndighet.